Izvor: Blic, 22.Maj.2020, 13:49

(VIDEO)"Nemojte samo gledati! VADITE ZARĐALE PUŠKE!": Održao je govor sa omčom oko vrata, nastala je čuvena fotografija, a ovo je PRIČA O HEROJU

Stjepan Stevo Filipović, revolucionar i borac protiv fašizma, obešen je na današnji dan pre 78 godina u centru Valjeva. Fotografija njegovog pogubljenja, simbol je borbe protiv fašizma i jedna od najupečatljivijih scena Drugog svetskog rata.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

HEROJSKA LEKCIJA Pre tačno 77 godina podvig ovog Hrvata usred Srbije postao je SVETSKI SIMBOL borbe protiv Hitlera, a domovina ga se odriče (VIDEO)

Izvor: Blic, 22.Maj.2020

Šta se krije iza jedne od najupečatljivijih scena Drugog svetskog rata? Kako je nastala čuvena fotografija mladića poreklom iz Hrvatske koji herojski uzdiže ruke dok se nacisti spremaju da mu vešanjem oduzmu život usred Srbije? Kako je jedan njen primerak na najneverovatniji način preživeo zaplenu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.