(VIDEO) GLUMAC: Mleko bezbedno i posle podizanja granice aflatoksina

Izvor: Kurir, 07.Okt.2015, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(VIDEO) GLUMAC: Mleko bezbedno i posle podizanja granice aflatoksina

Vlada Srbije je morala da izađe u susret proizvođačima, posebno malim jer ne želimo da poljoprivreda umre, da domaćini moraju da kolju svoju stoku jer ne mogu da prehrane porodicu, objašnjava Glumac.

BEOGRAD - Svetlana Glumac, direktor korporativnih i regulativnih poslova DFG, objasnila je da je mleko i dalje bezbedno za konzumaciju iako je nivo alfatoksina ponovo vraćen na 0,25 mikrograma.

"Mislim da je to dobra mera Radne grupe, koju je oformila Vlada >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << još posle prve afere vezane za alfatoksin, a koja je bila politički instruisana. Nivo alfatoksina koji je juče podignut sa 0,05 (koliko je dozvoljeno samo u nekim zemljama EU) na 0,25 je nešto što smo imali tokom cele prošle godine. Ne zaboravimo da je nivo od 0,05 uveden tek u januaru ove godine", kaže Glumac i navodi da ova odluka ide u korist srpskim stočarima.

Foto: Profimedia

"Vlada Srbije je morala da izađe u susret proizvođačima, posebno malim jer ne želimo da poljoprivreda umre, da domaćini moraju da kolju svoju stoku jer ne mogu da prehrane porodicu", objašnjava Glumac i naglašava da vraćanje nivoa alfatoksina nikako ne šteti zdravlju.

"Moram da kažem da je nivo od 0,5 zastupljen u tri četvrtine zemalja ovog sveta. Alfatoksin se meri se godinama, svi ga pijemo, rade se studije i nikada nije evidentirana nijedna bolest vezana za alfatoksin", priča Glumac i dodaje da očekuje da će Batut, Ministarstvo zdravlja i RFZO kasnije u toku dana bolje objasniti da je mleko bezbedno.



(Z. T. D.)

Stručnjaci predložili: Nivo aflatoksina 0,25 mikrograma

Stručna Radna grupa predložila da dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku M1 bude bude 0,25 mikrograma po kilogramu, što je dva puta rigoroznije od međunarodno priznatog standarda, izjavila je juče Tanjugu ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković. Taj predlog je donet na osnovu stručnog mišljenja vodećih institucija u oblasti zdravlja i bezbednosti hrane, u prvom redu Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut, rekla je Bogosavljević Bošković. Ministarka je istakla da je mleko i sa tim novim nivoom aflatoksina apsolutno zdravstveno bezbedno.

"Novi nivo je dva puta rigorozniji od međunarodno priznatog standarda, od 0,5 mikrograma, koji važi u tri četvrtine sveta i zemljama poput SAD, Kine, Rusije, većine zemalja Latinske Amerike i Azije", precizirala je Bogosavljević Bošković.

Ona je podsetila da je pomenutu Radnu grupu formirala Vlada Srbije, kako bi dodatno zaštitila primarne proizvođace mleka, a to telo čine stručnjaci iz oblasti bezbednosti hrane, javnog zdravlja i resornih institucija. Bogosavljević Bošković je napomenula da su resorno Ministarstvo i Vlada Srbije uveli niz mera kako bi zaštitili proizvođače mleka, posebno male, sa jednom do devet krava, koji čine 97 odsto farmi u Srbiji. Oni su posebno pogođeni trgovinskim sporom između EU i Ruske Federacije, pa je Vlada Srbije uvela prelevmane na uvoz mleka i mlečnih proizvoda i intervenisala otkupom tržišnih viškova mleka. Bogosavljević Bošković je dodala da je Ministarstvo poljoprivrede u obavezi da poštuje preporuku stručne Radne grupe i da će ta odluka stupiti na snagu usvajanjem odgovarajućih pravilnika.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.