Užička odbrambena liga brani reke od mini-hidroelektrana

Izvor: RTS, 14.Jan.2020, 00:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Užička odbrambena liga brani reke od mini-hidroelektrana

U užičkom kraju traži se potpuna zabrana gradnje mini-hidroelektrana. Zahteve za izbacivanje iz prostornog plana svih predviđenih lokacija za te elektrane podneli su ekolozi u Arilju, pripremaju ih u Požegi, a u Užicu će se inicijativa "Užičke odbrambene lige" uskoro naći pred gradskim odbornicima.
Grupu Užičana na akciju je pokrenula pre svega želja da zaštite Đetinju, jer je planovima na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << njoj i drugim užičkim vodotocima predviđeno čak 18 mini-elektrana.

Ivan Petronijević iz "Užičke odbrambene lige" ističe da mini-hidroelektrane nisu samo problem grada Užica, već čitave Republike.
"Mi smo samo hteli da načinimo neke poteze što je u domenu nas samih, tako da probudimo građanstvo da se pobuni protiv ovakvog načina eksploatacije prirodnih resursa", objašnjava Petronijević.
Od prvobitne ideje referenduma, kao skupe i nesvrsishodne odustalo se u dogovoru s čelnicima grada. I sada su odbornici na potezu.
"Da se na prvoj narednoj skupštini donese takva odluka koja bi privremeno zaustavila izdavanje dozvola za izgradnju mini hidroelektrana, ali sve do onog trenutka dok se ne donese novi prostorni plan koji je predviđen u 2020. godini a koji će svakako biti u saglasnosti sa prostornim planom Republike Srbije i u čijem će donošenju svakako biti uključeni predstavnici struke", naveo je predsednik Skupštine grada Užica Branislav Mitrović.
Šta o smeštanju reka u cevi misle Užičani, jesenas su pokazali protestom koji je bar privremeno zaustavio gradnju na Gornjem vrelu u Biosci.
Da se od investicija lako ne odustaje pokazala je i uredba Vlade Srbije iz decembra kojom se dozvoljava gradnja elektrana u Parku prirode Zlatibor.
A za to vreme, na jednom od bregova na toj planini kamen temeljac za pompezno najavljenu prvu solarnu elektranu u Srbiji odavno su prekrili korov i sneg.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.