Ustavnom sudu podneto 66 inicijativa povodom vanrednog stanja

Izvor: RTS, 11.Jun.2020, 18:02

Ustavnom sudu podneto 66 inicijativa povodom vanrednog stanja

Ustavnom sudu Srbije podneto je ukupno 66 inicijativa za pokretanje postupaka za ocenu ustavnosti i zakonitosti niza odluka i propisa donetih povodom uvođenja vanrednog stanja radi sprečavanja širenja zaraze izazvane virusom kovid-19.
Inicijativama je traženo pokretanje postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o proglašenju vanrednog stanja,  Zakona o potvrdivanju uredbi koje je Vlada uz supotpis >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << predsednika Republike donela za vreme vanrednog stanja, Naredbe o zabrani okupljanja na javnim mestima u zatvorenom prostoru, Naredbe o zabrani poseta i ograničenju kretanja u objektima ustanova za smeštaj starih lica, Uredbe o načinu učešća optuženog na glavnom pretresu u krivičnom postupku koji se održava za vreme vanrednog stanja, rekla je predsednica tog suda Snežana Marković, tokom video sastanka ustavnih sudova iz regiona.

Na osnovu svih tih inicijativa, formirano je 10 predmeta, rekla je predsednica Ustavnog suda i dodala da je podneto i 10 ustavnih žalbi.
Markovićeva je podsetila da je Ustavni sud doneo rešenje o odbacivanju inicijativa za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o proglašenju vanrednog stanja, čime je okončao predmet formiran na osnovu tih inicijativa.
Učesnike sastanka upoznala sa argumentacijom koju je Ustavni sud Srbije izneo u obrazloženju rešenja, koju je ranije objavio javnosti u Srbiji.
Takođe je predstavila mere koje je Ustavni sud Srbije preduzeo za sprečavanje širenja zaraze izazvane virusom kovid-19, organizovanjem rada u Sudu za vreme vanrednog stan ističući da Ustavni sud nije prekidao rad za vreme vanrednog stanja, koje je u Srbiji trajalo od 16. marta do 7. maja.
U tom periodu, obrađeno je više od 1.500 predmeta, a od 11. maja Ustavni sud Srbije radi u redovnom režimu i sednice se održavaju od 12. maja 2020. godine, saopštio je na svom sajtu taj sud.
Na video sastanku su učestvovali predsedavajući sudija Ustavnog suda Crne Gore Desanka Lopičić, predsednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Zlatko Knežević, predsednik Ustavnog suda Republike Severne Makedonije Sali Murati i predsednik Ustavnog suda Republike Slovenije Rajko Knez.
Oni su razmenili iskustva i govorili o trenutnoj situaciji i načinu organizacije rada suda za vreme pandemije koronavirusa i o predmetima koji su bili ili će biti razmatrani, a odnose se na zaštitu ljudskih prava tokom pandemije.
Učesnicima se obratila i Biljana Brajtvajt, program menadžerka za Zapadni Balkan AIRE centra, koji je dao podršku za održavanje ovog sastanka.
Dogovoreno je da Ustavni sud BIH i AIRE centar organizuju web seminar, 22. juna 2020. godine, za registrare i više pravne savetnike iz sudova regiona, o temi "Sloboda kretanja prema praksi Evropskog suda za ljudska prava".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.