Izvor: B92, 13.Mar.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upravljanje medicinskim otpadom

Beograd -- U Srbiji se godišnje stvori oko 40.000 tona medicinskog otpada, od čega je 1/5 opasan izvor zaraze.

Zbog toga je Ministarstvo zdravlja, u saradnji sa Evropskom agencijom za rekonstrukciju, počelo saradnju na projektu vrednom sedam miliona evra, kojim će se urediti bezbedno upravljanje medicinskim otpadom.

Do sada je u Srbiji opasni medicinski otpad odlagan na neodgovarajući način. Završavao je u kontejnerima i na gradskim deponijama, predstavljajući >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tako veliku opasnost po zdravlje građana. Uprkos Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, koji je od 2005. jasno definisao obaveze zdravstvenih ustanova, pravila su uglavnom nisu poštovala.

"Problem je u tome što u Srbiji još uvek ne postoje objekti centralni, na teritoriji Srbije, za odlaganje ovakve vrste opasnog otpada, niti postrojenja za termički ili neki drugi tretman ovakve vrste opasnog otpada”, kaže pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine Aleksandar Vesić.

Evropska agencija za rekonstrukciju uložila je do sada u srpsko zdravstvo oko 100 miliona evra.

"U saradnji sa nacionalnim vlastima razvili smo delotvorne projekte i programe koji su doveli do poboljšanja u dva pravca. Do poboljšanja uslova života i rad na poboljšanju zdravlja i produženja životnog veka, a drugi je pravac pomoć Srbiji da se osposobi da postane punopravni član EU”, objašnjava Danijel Đuglaris, šef EAR-a u Srbiji.

Za problem rešavanja medicinskog otpada u Srbiji, kao jednog od ključnih pitanja sprečavanja pojave zaraze i bolesti, Evropska unija je odvojila sedam miliona evra. Planirano je da projekat bude završen do juna 2009.

"Sedam miliona nije cifra na papiru, nego je na 58 mesta uvedena procedura koja treba da se poštuje, za koju je odgovorno određeno odgovorno lice, svaki bolesnički krevet proizvede 500 grama otpada i, ovakvom obradom na licu mesta, masa se smanjuje na 350 grama i eliminiše zaraznost”, kaže ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

U 10 bolnica postavljene su mašine koje opasni medicinski otpad pretvaraju u bezopasni komunalni otpad. Novim zakonom biće pooštrene i kaznene mere za zdravstvene ustanove, ali ne samo u novčanom smislu.

Nepoštovanje pravila i ugrožavanje zdravlja zdravstvenih radnika i građana ubuduće će biti tretirano kao krivično delo.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Za medicinski otpad sedam miliona evra

Izvor: Blic, 14.Mar.2008, 08:37

Oko 40.000 tona infektivnog otpada, koji ostane pri pružanju zdravstvene zaštite bolesnicima u toku jedne godine, biće sanirano instalacijom 78 sistema za preradu. Projekat tehničke podrške u upravljanju medicinskim otpadom, u vrednosti od sedam miliona evra, trebalo bi da bude završen do juna...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.