Izvor: TvojPortal.com, 25.Sep.2012, 09:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upis na budžet i sa 48 bodova

Tvoj portal  Po hitnom postupku, na dnevnom redu 10. vanrednog zasedanja Narodne skupštine Srbije uvršćen je i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, koje su još proletos inicirali
Studentska konferencija univerziteta Srbije (SKONUS), senati univerziteta (među prvima Univerzitet u Novom Sadu), te Konferencija univerziteta Srbije (KONUS). Iz akademske zajednice tražili su izmene prevashodno onih članova Zakona koji regulišu broj ESP-bodova potreban da bi >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << student narednu godinu studija upisao na teret budžeta.


Naime, po važećim (do danas?) Izmenama i dopunama ZVO-a iz 2010, propisano je da se izuzetno (dakle, pored onih koji ostvare svih 60 ESPB-a) u narednu godinu studija na teret budžeta može upisati i student koji u školskoj 2009/10, odnosno 2010/11. osvojio najmanje 48 ESPB-a, a na rang-listi bude u okviru broja planiranog za budžetlije. Kako se u praksi pokazalo a analizama uspešnosti studiranja i dokazalo, najveći deo studenata ne dostiže „famoznih” 60 bodova, odnosno ne uspeva da očisti sve ispite iz prethodne godine studije.
Zato je traženo ponovno zakonsko odlaganje roka od kojeg će (konačno) iz budžeta biti finansirano školovanje samo najvrednijih i najtalentovanijih studenata. Takođe, zahtevano je i da studenti upisani u prvu godinu osnovnih studija 2006/7, 2007/8, 2008/9. i 2009/10. zadrže pravo da se finansiraju iz budžeta najduže godinu dana po isteku redovnog trajanja studija (takozvani apsolventski staž), a ne svega pola godine kako je dosad bilo. Studenti su apelovali i na to da se broj ispitnih rokova još ne smanjuje, odnosno da ih ostane šest.
To su, za studente, ali i državne fakultete, odnosno univerzitete i visoke strukovne škole, goruća pitanja s obzirom na to da je na pragu upis studenata u školsku 2012/13, a svi su zainteresovani za to da uslovi upisa budu definisani ovako kako je traženo. Zato predložene izmene u dopune Zakona o visokom obrazovanju pred poslenike Skupštine Srbije stižu po hitnom postupku, a šta će parlament odlučiti znaće se već danas po podne.
Po predlogu Vlade Srbije o kojem će poslanici danas reći konačnu reč, izmene i dopune sadrže ukupno osam članova, od kojih su većina dopune, dok su izmene retke, ali i posebno važne za studente jer odobravaju budžetsko finansiranje u narednoj godini ako je student u školskoj 2011/12. godini ostvario najmanje 48 ESPB-a i rangirao se u okviru ukupnog broja studenata čije se studije finansiraju iz budžeta (20 posto više u odnosu na upisanu „budžetsku genereaciju”), za sticanje budžetskog statusa u 2013/14. biće potrebno 50 ESPB-a stečenih u 2012/13. kao i odgovarajuća pozicija na rang-listi. Glasaće se i o tome da se produži „apsolventski staž” kao i o zadržavanju šest ispitnih rokova u 2012/13, dok će ih u 2013/14. biti pet.
Izmene i dopune izmena i dopuna
Podsećamo, reformski Zakon o visokom obrazovanju (kojim je počela i primena „bolonjskog sistema”) na snazi, donet je krajem avgusta 2005, ali kako su u njegovoj primeni evidentirani mnogobrojni nedostaci, gotovo već sedam godina najavljuje se, a sad i uveliko priprema novi zakon. U međuvremenu, zbog hitnosti rešavanja nekih gorućih problema već tri puta je republički parlament intervenisao, prvo 2007. donoseći autentično tumačenje (zbog zbrke nastale oko izjednačavanja naziva diplomirani i master), a onda i 2008. i 2010. Izmenama i dopunama Zakona koji danas treba da dobije „izmene i dopune izmena i dopuna...”.
Izvor:dnevnik.rs

Nastavak na TvojPortal.com...






Povezane vesti

Izmene Zakona o obrazovanju

Izvor: B92, 25.Sep.2012

Beograd -- Skupštinski Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo prihvatio je danas izmene Zakona o visokom obrazovanju,..Prema oceni resornog ministra Žarka Obradovića, donose nekoliko dobrih rešenja za studente univerziteta u Srbiji i fakultete..."Predlog izmena zakona...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.