Izvor: Blic, 13.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Unija sindikata prosvetara nezadovoljna povišicom

Unija sindikata prosvetara nezadovoljna povišicom

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, koja trenutno broji oko 30.000 članova, na sastanku u Ivanjici navela je kao neistinitu tvrdnju ministra finansija Mlađana Dinkića o eventualnom povećanju plata u prosveti od oko 53 odsto. Naprotiv, to povišica na godišnjem nivou iznosiće od tri do 11 odsto, tvrdi član Predsedništva Unije Miodrag Skrobonja.

Po njegovim rečima, kada se uzme u obzir da će se to povećanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << davati, deo u martu pa u septembru, nešto u novembru, onda je jasno da je višestruko manji efekat od onog što je najavljeno.

- Priča da ćemo dobiti od 400 do 420 evra ne stoji. Najveće povećanje će dobiti učitelji i nastavnici sa petim i šestim stepenom stručnosti. U novembru ono će iznositi oko 27,8 procenata dok će profesori sa srednjim stepenom obrazovanja dobiti povećanje od 21,76 odsto, a ostali zaposleni u prosveti od sedam do devet odsto. I to vam na godišnjem nivou iznosi od tri do 11 odsto što nije ni blizu objavljivanom povećanju - rekao je Miodrag Skrobonja.

Predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika istakli su da ne žele da potpišu ovakav protokol o povećanju zarada. Plate prosvetnih radnika u zemljama u okruženju daleko su veće od proseka u privredi, negde čak i duplo, dok je u našoj zemlji to uglavnom izjednačeno, tvrde prosvetari. Trenutna profesorska plata je 27.000 dinara dok profesor sa starešinstvom i pred penzijom ima zaradu od 29.5000 dinara.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Leonardo Erdelji smatra da je priča o tako velikom povećanju plata u prosveti samo deo predizborne kampanje.

B.B.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.