Umro poslednji borac Prvog svetskog rata

Izvor: TvojPortal.com, 05.Maj.2011, 12:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro poslednji borac Prvog svetskog rata

(vesti online) Britanac Klod Čauls, poslednji borac od 70 miliona ljudi mobilisanih u Prvom svetskom ratu, umro je u 110. godini u Australiji.


Čauls, zvani "Čakls", koji je pred kraj života bio slep i skoro potpuno gluv, preminuo je protekle noći u domu za stare ljude u Pertu, saopštio je portparol australijskog Ministarstva odbrane Geri But.
But je ocenio da Čaulsova smrt označava kraj jedne ere. "Bio je živi deo istorije i s njegovom smrću to je završeno", >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << kazao je on, preneo je AFP.
Pošto je Amerikanac Frenk Bakls umro početkom ove godine, Čauls je proglašen poslednjim preživelim borcem Velikog rata, u kojem je poginulo ili ranjeno 37 miliona vojnika. Živa je još samo jedna veteranka tog rata, Britanka Florens Grin (110), koja je služila u Kraljevskom vazduhoplovstvu, ali nije bila u borbama, već je radila kao pomoćnica u kantini.Ostatak vesti pročitajte na linku

preminuoposlednji borac1. svetski ratbritanacklod cauls

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.