Umro jedan od najboljih ruskih filmskih režisera

Izvor: Vostok.rs, 23.Feb.2013, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro jedan od najboljih ruskih filmskih režisera

23.02.2013. -

Jako star čovek, koji s teškoćom nosi svoje životno breme, uvek izaziva saosećanje. Nekada je pogled na papu Jovana Pavla II, poslednjih dana njegovog pontifikata, potresao čak i najveće antiklerikalce. Sadašnji rimski Namesnik je prilikom svojih poslednjih javnih nastupa, takođe, izgledao jako umorno, tako da zvanični razlozi njegovog odricanja mogu biti i istiniti.

Međutim, ova ostavka je nešto sasvim revolucionarno u dugoj tradiciji katoličke crkve. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Samo se papa Celestin V dobrovoljno odrekao od Svetog prestola, i baš za tu malodušnost ga je okrivio Dante u „Ko se odrekao tereta zbog straha i malodušnosti “ («per viltate fece il gran rifiuto»).

A, da ne govorimo da u skladu sa katoličkom tradicijom Papa rimski na svom prestolu dobija neku vrstu sakralnosti, a odricanje odbacuje i njega i njegovo zvanje među redove običnih smrtnika (suviše običnih?).

Prethodni papa je, polazeći od suštine svog zvanja, rekao da „se otac crkve postaje za čitav život, zato što Hristos nije sišao sa krsta“.

Međutim, odluka Benedikta XVI, ljudski gledano je više nego jasna, mada i sa teškim posledicama, ali je – realnost. I tek kasnije ćemo videti da li će ostati isti ili će se promeniti prestiž papstva i njegovog „zbližavanja sa običnim smrtnicima“.

Ali, baš ta neobična situacija nas inicira, možda i nehotice, da iznesemo i neke druge hipoteze o uzrocima ovako neobičnog postupka pape Benedikta. Da li su ove pretpostavke istinite ili pogrešne teško da ćemo moći potvrditi u budućnosti, isto kao i što niko i nikada nije saznao od čega je umro papa Đovani Paolo I.

Vatikan je uvek bio poznat po svojoj nadsposobnosti čuvanja svojih tajni i svoje eksteritorijalnosti. To mu je pomagalo u najškakljivijim situacijama, kao na primer, pre nekoliko godina kada se desilo ubistvo kapetana švajcarske garde, njegove žene i mladog vojnika.

U našem nepoverljivom mozgu su se pojavile dve pretpostavke. Prva je povezana sa delovanjem pape Racingera do njegovog imenovanja na Sveti presto. Jozef Racinger je odgovorniji od drugih za skrivanje mnogobrojnih slučajeva sveštenika-pedofila, kojima nije moglo da se sudi pred svetovnim sudom, a kojima je posle postupaka unutar crkve najveća kazna bila izbacivanje iz crkve gde su počinili nedela, i prebacivanje u drugo mesto ili na drugu dužnost. A, šta ako neko ima nove podatke, da li bi mogao da optuži sadašnjeg papu za ovo skrivanje? Ili da ga direktno poveže sa ovim postupcima?

Da li je to bila ucena papi, ili obična preventivna informacija neke obaveštajne službe? Ali, skandal u koji je umešan najveći zvaničnik Svetog prestola, mogao bi da nanese smrtni udarac celoj crkvi. I, ako je ova pretpostavka realna, onda reči pape Benedikta da je njegova ostavka opravdana „dobrom za crkvu“, dobijaju sasvim drugi smisao.

Druga hipoteza je povezana sa nedavnim skandalom, u kome je učestvovao lični sobar pape i prelati učesnici „unutar vatikanskih ratova“ koji stoje iza njega. Tajni izveštaj na ovu temu je nedavno predat pontifiku, a neprijateljske glasine su povezale ove činjenice sa unutrašnjim čarkama, gde se pominje i banka Vatikana (IOR). Prepucavanja među prelatima oko ove banke su postala poznata i široj javnosti, uključujući i iznenadni otkaz direktoru banke Etoru Gotiju Tedeskiju (Gotti Tedeschi) i višemesečne komplikacije oko imenovanja novog generalnog direktora. A, šta ako se sukob zaoštrio toliko da je stigao i do Namesnika Svetog prestola? To bi mogao biti još jedan razlog odricanja od prestola, ali u ovom slučaju ne tako „dobrovoljnog“.

Ako neko i pomisli da je ideja o ostavci Pontifiku došla pre nekoliko meseci, onda se baš uporno ponavljanje ove teme čini “excusatio non petita” (opravdanja koja se ne traže su isto što i samooptuživanje, lat).

Podrazumeva se da mi govorimo samo hipotetički, nemamo nikakvih konkretnih podataka da bi rekli da je ovo nešto više od običnih pretpostavki. Ali, neobičnost postupa pape Benedikta, koji se u istoriji Vatikana dogodio sa intervalom od dva veka, i navika da se jako čuvaju tajne na ovo malo kvadratnih metara papske teritorije, ne mogu da nas ubede da su zvanični razlozi papine ostavke jedina i neosporna istina.

Mario Somosa,

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.