Izvor: B92, 03.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umetnici protiv G8

Beograd -- U Beogradu je predstavljen projekat usmeren protiv samita G8 koji će se održati početkom juna u Nemačkoj.

Ispred Doma omladine Beograda i u holu ispred knjižare Beopolis predstavljen je međunarodni umetnički projekat "50 000 postera protiv G8". Deset umetničkih grupa iz celog sveta je kreiralo postere koji su deljeni okupljenima sa namerom da podrže "globalni pokret otpora protiv G8", kako se kaže u saopštenju.

Ova akcija će se tokom proleća i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << leta održavati u mnogim većim gradovima širom Evrope, između ostalog, u Berlinu, Beču, Bukureštu, Ljubljani i Zagrebu.

I dok mnogi teže da Srbija što pre postane deo globalnog tržišta, javljaju se i prvi protesti protiv toga, kaže Marko Miletić, predstavnik organizatora akcije.

"Svima su nam poznate reči kao tranzicija i privatizacija, što otvara mogućnost za enormno bogaćenje pojedinaca i ujedno siromašenje ogromnog dela stanovništva", kaže on.

"Tako sve ove organizacije koje učestvuju u ovom projektu razloge za to jer ne podržavaju politiku G8, koja podržava neoliberalnu kapitalističku globalizaciju, koja dramatično povećava jaz između bogatijh i siromašnijih širom sveta", dodaje Miletić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.