Umesto mesa i voća tamane slatkiše

Izvor: Blic, 01.Okt.2010, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umesto mesa i voća tamane slatkiše

Pirot - Iako svakog jutra spremam doručak kod kuće, moj sin umesto toga više voli da pojede sendvič ili picu iz kioska brze hrane, i stalno umesto voća traži slatkiše - objašnjava Piroćanka Slavica R. uzroke preterane gojaznosti njenog devetogodišnjeg deteta, koje je kao i još 11,3 odsto školske dece u Pirotu sklono gojaznosti.

Za poslednjih pet godina broj gojazne dece među učenicima osnovnih škola u Pirotu se udvostručio, podaci su do kojih su došli autori projekta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << "Pobedimo gojaznost". Načelnica Školskog dispanzera dr Milena Dimitrijević kaže da je za pravilan razvoj dece veoma važna prevencija i da se sa lečenjem gojaznosti krene na vreme. Ona upozorava da se kod nas gojaznost još uvek ne shvata kao zdravstveni problem.

Dr Tatjana Vidanović iz Zavoda za javno zdravlje već šest godina vodi Savetovalište za dijetetiku. Prošle godine je ovo Savetovalište imalo 180 pacijenta od kojih 69 dece do 18 godina. U ovoj godini se Savetovalištu javilo 104 pacijenata, od kojih je bilo 45 dece.

- S obzirom na to da se povećava broj gojazne dece iz godine u godinu, ipak je mali broj onih koji se nama jave za pomoć. Ako je prema poslednjim podacima sa sistematskih pregleda, više od 200 dece gojazno, a nama se javilo 45, to je tek četvrtina. Deca do osmog razreda koja traže našu pomoć dolaze sa roditeljima koji imaju veliku ulogu da pomognu detetu da drži dijetu, promeni način ishrane i da cela porodica u tome učestvuje. Jedino tako će biti efekata. Važna je podrška roditelja u sprovođenju dijete. Ako roditelji ne prepoznaju taj problem, onda nema ni rezultata. Imamo pacijente koji poštuju sve što im preporučimo, ali i onih koji dođu jednom i nikada se više ne vrate, čak i one koji krenu sa dijetom, naprave dugu pauzu i ponovo se vrate sa viškom kilograma - kaže dr Vidanović.

Trinaestogodišnji Aleksandar P. počeo je sa dijetama pre tri godine i za pola godine je smršao desetak kilograma.

- Pridržavao sam se dijete koju mi je prepisala doktorka u Savetovalištu. Mnogo se bolje osećam kada sam smršao, imam više drugara i mogu da se igram i igara koje ranije nisam mogao - kaže Aleksandar.

Njegova majka Daliborka P. kaže da su bili uporni, ali da u početku nije bilo ni malo lako.

- Najviše je bilo problema kako da se odrekne grickalica. Uspeli smo u tome. Prihvatio je dijetu, a ja sam mu spremala posebnu hranu - kaže ona.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.