Ulja i mleka ima dovoljno, ali su skuplji nego pre dva meseca

Izvor: Blic, 01.Okt.2010, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ulja i mleka ima dovoljno, ali su skuplji nego pre dva meseca

Trgovinski lanci širom Srbije većinom su dobro snabdeveni osnovnim životnim namirnicama - ulja i mleka ima u dovoljnim količinama, ali po cenama višim od 10 do 20 odsto nego pre dva meseca, izveštavaju Tanjugovi dopisnici.

Direktor Republičke direkcije za robne rezerve Goran Tasić izjavio je danas Tanjugu da se situacija sa snabdevanjem tržišta uljem apsolutno uravnotežila. Do sada je iz robnih rezervi isporučeno preko tri miliona litara ulja, a isporuke još traju. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

On je napomenuo da će planirana količina od pet miliona litara ulja, namenjena stabilizaciji tržišta, najverovatnije biti do kraja isporučena, a da, ukoliko situacija ostane stabilna, neće biti novih intervencija.

Tasić je istakao da nije imao informacije da ulje iz direkcije nije stiglo u pojedine krajeve Srbije, pre svega na jugu i jugoistoku zemlje.

"Imam spisak svih gradova gde je ulje do sada poslato - Preševo, Surdulica, Grdelica, Negotin, Vlasotince..., tako da mislim da je možda u prvih nekoliko dana isporuka bila usporena, ali sada se dostava i u te krajeve sasvim korektno odvija", naglasio je Tasić.

On je naveo da na rafovima trgovinskih lanaca, osim ulja iz robnih rezervi, sada već ima ulja i iz redovnih isporuka, i to po nižim cenama od onih koje su pominjane pre intervencije iz Direkcije.

Snabdevenost uljem i brašnom trgovina u Novom Sadu je potpuno stabilizovana - u prodavnicama se može naći ulje iz robnih rezervi, po ceni od 119 dinara za litar, kao i nešto skuplji zejtin "Vitala", "Sunca" i drugih proizvođača, rekla je Tanjugu portparolka "Univereksporta" Olivera Ćirković.

Ona je istakla da je, iako se kratkotrajno mleko može kupiti samo u prepodnevnim časovima, jer dobavljači još ne isporučuju dovoljne količine, situacija sada ipak nešto povoljnija nego u prethodna skoro dva meseca, kad je izbila kriza u isporuci mleka.

Dugotrajnog mleka i ostalih mlečnih proizvoda ima dovoljno, a očekuje se da i snabdevanje šećerom ovih dana bude potpuno normalizovano, poručuju iz novosadskih trgovačkih lanaca.

Nestašice osnovnih životnih namirnica nema ni u Nišu, ali je stabilizacija tržišta usledila posle talasa poskupljenja, izjavio je za Tanjug predsednik niškog Centra za zaštitu potrošača "Forum" Jovan Jovanović.

"U rafovima ima dovoljnih količina jestivog ulja iz robnih rezervi", naveo je Jovanović i ukazao da se i drugo ulje sada prodaje po istim cenama kao to.

"Dok smo se mi bavili uljem i mlekom, poskupelo je meso, za oko 20 odsto i to je prošlo gotovo bez ikakvih reagovanja", kazao je Jovanović.

U aranđelovačkim trgovinama najviše je bilo problema sa "Imlekovim" dugotrajnim mlekom, čije su količine u najfrekventnijem trgovinskom lancu "Fortuna" smanjene gotovo na petinu, pa umesto nedeljne isporuke od jedne tone, sada stiže od 200 do 300 litara.

Šef komercijale "Fortune" Zorica Rosić je istakla da je taj nedostatak kompenzovan nabavkom dovoljnih količina jednodnevnog mleka, koje se i najviše kupuje jer je najjeftinije - 49 dinara po litru, a dobavljači poput mlekara "Granice" iz Mladenovca, "Mladost" i "Kuč" iz Kragujevca, redovno isporučuju tražene količine.

"Fortuna" nema pravo na robne rezerve ulja, ali do sada nije bilo nestašice te namirnice, ali su cene veće od 10 do 15 odsto i kreću se, zavisno od proizvođača, od 129 dinara za "Sunce" do 140 dinara za "Dijamant", "Iskon" i "Dobro".

Bez obzira na cenu, potražnja za uljem je nepromenjena i dnevno se proda 600 do 700 litara, kaže Rosićeva, isto koliko i kilograma šećera, koji je, takođe, poskupeo oko 15 odsto.

U lozničkim ograncima poznatih trgovinskih lanaca u prethodna dva meseca je bio primetan nedostatak kratkotrajno pasterizovanog mleka, dok ulja, brašna i šećera ima u potrebnim količinama.

Poslovođe u nizu lozničkih prodavica su uočile da je, zbog sezone pripremanja zimnice, povećana kupovina ulja za jelo, ali se zalihe redovno obnavljaju, tako da ne dolazi do nestašice.

Najskuplje ulje koje se prodaje u trgovinama u Loznici je "Dijamant" bez holesterola - 249 dinara, a u pojedinim marketima su dostupna i pakovanja od pet litara po ceni od 714 dinara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.