Izvor: B92, 28.Maj.2010, 00:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ulaganje u stadione, za bezbednost

Beograd -- Ministarstvo sporta najavljuje ulaganje u infrastrukturu sportskih objekata, što bi trebalo da doprinese poboljšanju bezbednosti i sprečavanju nasilja.

Ulaganje u infrastrukturu sportskih objekata značilo bi veću kontrolu i bezbednost, što bi verovatno smanjilo broj incidenata, smatraju u Ministarstvu sporta.

Osim pompezno najavljivanog Zakona o sportu od koga se očekuje uvođenja reda u tu sferu, a na čije usvajanje se inače čeka već nekoliko godina, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz Ministarstva sporta stiže nova najava.

Ovoga puta je reč o ulaganju u infrastrukturu sportskih objekata, što bi trebalo da doprinese poboljšanju bezbednosti i sprečavanju nasilja. Nameće se međutim pitanje da li je to uopšte moguće, ne samo zbog nedostatka novca, već i zbog činjenice da još nije rešeno pitanje vlasništva klubova, što je jedna od osnovnih kočnica za bilo kakva ulaganja.

Ulaganje u infrastrukturu sportskih objekata značilo bi veću kontrolu i bezbednost. To bi verovatno smanjilo broj incidenata, poput onih koji su obeležili utakmice polufinala kupa Srbije, kada je na stadionu Crvene zvezde upucan jedan navijač, ili kada je na stadionu Partizana fotoreporter pogođen bakljom u glavu.

Kako je objasnila ministarka sporta Snežana Samardžić Marković takva inicijativa će se, u saradnji sa nekoliko ministarstava, sprovesti u delo. Jedini detalj koji je međutim ostala dužna da saopšti jeste kada bi to ulaganje trebalo da se dogodi.

Najnoviju inicijativu pristiglu iz Ministarstva sporta novinar Vremena Slobodan Gerogijev za B92 ocenjuje kao nerealnu. Georgijev podseća da se u poslednje u javnosti često skreće pažnja na potrebu poboljšanja bezbednosti na stadionima, ali se faktički na tome malo radi. On naglašava da bez usvajanja i efikasne primene Zakona o sportu ta cela priča skoro da nema smisla.

Inače, u Srbiji ima oko 1.000 stadiona od kojih najveći broj infrastrukturno poprilično zapušten. Zbog toga je iz godine u godinu bezbednost na domaćim stadionima na najnižem nivou u Evropi. Ne postoji nijedan elitni sportski objekat tog tipa, a stadioni dva najveća kluba u zemlji, Crvene zvezde i Partizana, prema evropskim merilila spadaju u treću kategoriju.

Fudbalski klubovi su uglavnom u fazi čekanja Zakona o sportu, a ovaj ključni sistemski zakon koji je trebalo da obezbedi pravni okvir za ulaganje u sportsku infrastrukturu, i ubrza priliv privatnog kapitala u vlasništvo fudbalskih klubova, prošao je, od 2001. godine do danas, tri kruga javnih rasprava.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.