Izvor: B92, 02.Sep.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugrožavanje kredibilnosti sudstva

Beograd -- Predstavnici Društva sudija Srbije smatraju da postoje problemi u sistemu pravosuđa i da zbog toga javnost kritički reaguje.

Član Upravnog odbora i portparol Društva sudija, Omer Hadžiomerović smatra da je bilo opravdano negodovanje javnosti zbog odluke o povlačenju optužnice protiv Marka Miloševića.

On kaže da je odluka o povlačenju optužnice rodila sumnju da nešto nije u redu i to iz više razloga: zbog činjenice da se odustalo nakon postupka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji je trajao više godina, zbog odluke koja je doneta na osnovu izjave koju je oštećeni dao tužiocu van sudskog postupka, kao i zbog toga što od gonjenja nije odustao onaj tužilac čiji je predmet, opštinski, već viši tužilac, odnosno Okružno javno tužilaštvo u Požarevcu:

"Ono što je tu sumnju produbilo jeste reakcija tužilaštva nakon izražene sumnje u javnosti da nešto nije u redu. Umesto da tužilaštvo odmah izađe sa objašnjenjem, ono je suviše dugo ćutalo. Dakle, ne postoji zakonska obaveza tužilaštva da obrazlaže svoju odluku, ali je u interesu samog tužilaštva, a da bi očuvalo poverenje jevnosti u svoju samostalnost bilo da odmah izađe i kaže: mi smo doneli tu odluku na osnovu toga i toga. Ono to nije uradilo", kaže Hadžiomerović.

Omer Hadžiomerović smatra da je primer s povlačenjem optužnice protiv Marka Miloševića dobar povod da se otvori pitanje o položaju tužilaca u našem pravosudnom sistemu. Takođe, otvara se pitanje i o položaju sudija. U velikom broju zemalja, izbor sudija predstavlja garanciju nezavisnosti od izvršne i zakonodavne vlasti. Omer Hadžiomerović kaže da je, uz nezavisnost, bitno da najbolji budu izabrani za sudije, zbog sticanja poverenja građana u pravosudni sistem. Međutim, on je istakao da kod nas sistemski nije dobro rešen način izbora sudija:

"Mi mislimo da, s jedne strane, sam Visoki savet pravosuđa može da doprinese učvršćivanju poverenja javnosti u njegove predloge, tako što će preciznije utvrditi kriterijume, tako što će postupak učiniti potpuno javnim, da javnost može da zna zbog čega je neko predložen. Time će se stvoriti i veća obaveza za Parlament, koji odlučuje o izboru sudija, da ne može tako olako da odbija kandidate. Jer, Parlament ima zaista široku diskreciju da izabere ili ne izabere koga hoće i da nikome ne objašnjava odluku. Onda je ljudski razmišljati - čekaj, ako ja hoću da napredujem, zašto bih se ja zamerao nekom tamo političaru, koji će odlučivati o mom izboru. Dakle, moguće je i da su neki politički razlozi".

Predstavnici Društva sudija Srbije predlažu da Parlament promeni svoju praksu i da sasvim jasno obrazloži zbog čega je neki sudija izabran a drugi nije, što bi bilo u interesu države, odnosno svih građana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.