Ugostitelji prikupljaju potpise za svoj nacrt zakona o zabrani pušenja

Izvor: Blic, Beta, Tanjug, 09.Apr.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugostitelji prikupljaju potpise za svoj nacrt zakona o zabrani pušenja

Ugostitelji Srbije organizovali su danas u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu akciju prikupljanja potpisa za usvajanje njihove verzije zakona o zabrani pušenja u zatvorenim javnim i radnim prostorijama.

Za ulazak predloga zakona u skupštinsku proceduru potrebno je 30.000 potpisa, kazao je predstavnik inicijativnog odbora Zdravko Brčić i izrazio uverenje da će toliko potpisa biti prikupljeni.

"Predlaženi zakon, za koji smatramo da je bolji od zakona o totalnoj zabrani >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pušenja na javnim mestima usvojila je većina zemalja članica Evropske unije", dodao je Brčić i objasnio da se njime reguliše pušenje na javnim mestima kao kompromis između pušača i nepušača.

Prema njegovim rečima, donošenje zakona o potpunoj zabrani pušenja na javnim mestima imalo bi štetne posledice po poslovanje ugostiteljskih objekata i dodatno ugrozilo zapošljavanje u toj oblasti.

"Velika Britanija, koja ima zakon o potpunoj zabrani pušenja na javnim mestima, će, prema nekim najavama, u januaru iduće godine uraditi reviziju tog zakona, što govori o tome da nije dovoljno efikasan", dodao je on.

Potpuna zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima, kako je rekao, nije uslov za ulazak u EU, a ugostiteljstvu, kome je zbog ekonomske krize promet već opao između 15 i 40 odsto, to će biti nepremostiva prepreka.

Brčić je objasnio da predloženi zakon na efikasan način štiti nepušače, koji imaju mogućnost da se pre ulaska u ugostiteljski objekat informišu da li je u njemu pušenje dozvoljeno.

Takav zakon čuva slobode i ljudska prava odraslih da puše na društveno odgovarajućim i tradicionalnim mestima kao što su barovi, noćni klubovi i restorani, istakao je on.

Napomenuvši da je predlog zakona ekonomski opravdan, jer čuva radna mesta u ugostiteljstvu i stabilne poreske prihode, Brčić je rekao da on predviđa zabranu pušenja u školama, vrtićima, dečjim igraonicama, bolnicama i apotekama.

Prema predloženom zakonu, pušenje bi bilo zabranjeno i u javnom prevozu, pozorištima i bioskopima, zatvorenim sportskim objektima i prodavnicama, dok bi vlasnici uugostiteljskih objekta, manjih od 100 kvadratnih metara, imali pravo da odrede da li je ugostiteljski objekat pušački ili nepušački, uz obavezu isticanja odgovarajućeg znaka na ulazu.

"Za objekte veće površine predviđeno je da pušački deo ne bude veći od 70 odsto ukupne površine objekta i da fizički bude odvojen od nepušačkog dela", kazao je Brčić i napomenuo da se popisi danas prikupljaju i u drugim gradovima u Srbiji.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Ugostitelji za reviziju

Izvor: RTV Pink, 09.Apr.2009

Prikupljaju potpise za svoj nacrt zakona o zabrani pušenja. . . Ugostitelji Srbije organizovali su danas u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu akciju prikupljanja potpisa za usvajanje njihove verzije zakona o zabrani pušenja u zatvorenim javnim i radnim prostorijama. .

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.