Udovički: Od 2012. neuporedivo više inspekcijskog nadzora

Izvor: Blic, 07.Apr.2016, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udovički: Od 2012. neuporedivo više inspekcijskog nadzora

Za dve godine ove vlade izvršeno je neuporedivo više inspekcijskog nadzora nad radom lokalnih samouprava, u poređenju sa vladom do 2012, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički.

Ona je istakla da je uspostavljeno se mnogo više saradnje i time se zatvaraju procepi koji su se dešavali usled nedostatka saradnje među inspekcijama.

Udovički je prilikom posete opštini Aranđelovac rekla novinarima da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << intenzivno radi na obuci inspektora, ali i da bitne odredbe Zakona o inspekcijskom nadzoru vode do ključne promene odnosa, te da postoji pitanje pune primene Zakona o inspekcijskom nadzoru od 30. aprila.

- Još do potpune promene odnosa među inspektorima nije došlo, ali vidimo mnogo više saradnje i time se zatvaraju procepi koji su se dešavali usled nedostatka saradnje među inspekcijama. Omogućava se razmena informacija među njima, da bi se inspekcija zasnivala na analizi rizika. Od 30. aprila inspekcijski nadzor mora da se radi planski. Biće potrebno vreme da sve inspekcije dostignu kapacitet da budu kvalitetnije - rekla je potpredsednica Vlade.

Istakla je da, na nivou lokalnih samouprava, još nije zadovoljna time do koje mere je promenjen odnos, i između republičkih inspekcija i lokalnih samouprava, lokalnih inspekcija i građana i smatra da mora da bude više saradnje, partnerstva, da se unapredi praksa.

- A ne da se neko uhvati u grešci. Biće potrebno vremena, radimo na tome, gradimo kapacitete na republičkom nivou koji su potrebni da bi se ta praksa promenila. Potrebne su informacije, obuke, više inspektora, pojačavanje kontrole nad njihovim radom, sve to zahteva vreme. Ali, radimo na tome i napreduje se - rekla je Udovički.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.