Izvor: B92, 18.Nov.2010, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubrzo rešenje za grejanje fakulteta

Beograd -- Ministar prosvete Žarko Obradović najavio da će narednih dana biti rešeno pitanje dugovanja beogradskih fakulteta nastalih zbog visokih računa za grejanje.

"Očekujem da će ovih dana biti rešeno pitanje duga, kroz kompenzaciju, u dogovoru Republike i grada Beograda", rekao je Obradović.

Obradović je naveo da će država pomoći i drugim univerzitetima i kroz rebalans budžeta izmiriti dug visokom obrazovanju.

Pojedini fakulteti Univerziteta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Beogradu imaju velika dugovanja i neplaćene racune za grejanje, električnu energiju i druge komunalne usluge, što preti da ugrozi normalno funkcionisanje visokoškolskih ustanova.

Problem sa neplaćenim računima za grejanje imaju Mašinski fakultet, Tehnološko-metalurški, Veterinarski, Poljoprivredni fakultet, a dug je nastao jer država nekoliko godina ne uplaćuje redovno novac za materijalne troškove.

Kako je ranije rečeno na zajedničkom sastanku Saveta i Senata UB, posvećenom toj problematici, dodatni problem fakultetima predstavlja to što im se cena grejanja obračunava kao za privredu.

Na tom sastanku, kojem je prisustvovao i ministar prosvete Žarko Obradović, izneta je inicijativa da se u dogovoru sa predstavnicima Skupštine grada i "Toplana" pokuša naći rešenje.

Obradović je naveo da je zatekao velika dugovanja prema fakultetima, što, prema njegovim rečima, čudi, jer je u prethodnom periodu bilo više novca od privatizacije i stranih donacija.

Dekan Fakulteta veterinarske medicine Velibor Stojić naveo je na skupu da mesečno moraju da plate 650.000 dinara, a da se u toku grejne sezone ta cifra povećava.

"Struju plaćamo 800.000 dinara, iznošenje smeća i vodu po 200.000, telefon 140.000... Mesečno nam na plaćanje ovih troškova ode oko 2,5 miliona dinara, a u vreme grejne sezone cifra ide i do četiri miliona", rekao je Stojić, kao i da od države za sve materijalne troškove dobija 1,047 miliona dinara.

On smatra da bi pomoglo kada bi grad Beograd ukinuo plaćanje grejanja po tarifi za privredu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

OLAKŠAN PUT ZA STUDIRANJE U FRANCUSKOJ

Izvor: Kurir, 18.Nov.2010

BEOGRAD - Ministar prosvete Srbije Žarko Obradović i ambasador Francuske u Beogradu Fransoa-Gzavije Denio potpisali su danas sporazum o polaganju ispita za sticanje DELF diplome koja će otvoriti put đacima iz Srbije da upišu škole i fakultete u Francuskoj i frankofonim državama...- Ovo je velika...

Nastavak na Kurir...

NE ODUSTAJU OD ZAHTEVA

Izvor: Kurir, 19.Nov.2010, 09:37

Studenti tri fakulteta i dve više škole univerziteta u Beogradu ipak su odložili najavljeni protest za utorak. Danas će umesto protestne šetnje napraviti mali performans, koji će odslikati pregovore s ministarstvom...- Okupićemo se oko 14 časova na Trgu Republike, a protest će biti u utorak....

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.