UVOZIMO 50.000 KRAVA!

Izvor: Kurir, 15.Dec.2010, 08:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UVOZIMO 50.000 KRAVA!

BEOGRAD - Do juče ih klali, a sad ih uvoze! Ministar poljoprivrede Saša Dragin juče je s predstavnicima ruske kompanije „Agromed“ i beloruskog „Ost-importa“ potpisao pismo o namerama zahvaljujući kojem će iz zapadne Evrope u Srbiju biti uvezeno 50.000 steonih junica.

BEOGRAD - Do juče ih klali, a sad ih uvoze!

Ministar poljoprivrede Saša Dragin juče je s predstavnicima ruske kompanije „Agromed“ i beloruskog „Ost-importa“ potpisao pismo o namerama >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << zahvaljujući kojem će iz zapadne Evrope u Srbiju biti uvezeno 50.000 steonih junica. Srbija za ove „kravice“ neće dati ni dinara, ali je u obavezi da njihovo potomstvo nakon ukrštanja s domaćim bikovima isporuči Rusiji i Belorusiji. Pored toga, lečićemo ih isključivo ruskim lekovima.

- Tvrdim da je realizacija ovog sporazuma na granici s naučnom fantastikom - kaže za Kurir profesor Poljoprivrednog fakulteta Gligorije Trifunović, i dodaje da je nemoguće pronaći toliko kvalitetnih holštajn-frizijskih steonih junica.

- Austrija ih nema više od 5.000, a ovde pričaju o uvozu od 50.000! Pa toliko ih nema ni Holandija! - čudi se profesor Trifunović i kaže da je fond goveda u zemljama zapadne Evrope smanjen zbog pojave bolesti plavi jezik, zbog koje je doskoro bio zabranjen njihov izvoz.

On dodaje da je to jedino moguće izvesti sakupljanjem „svakakvih, pa i nekvalitetnih krava koje su pre za klanje nego za davanje mleka“. Kao drugu nelogičnost profesor naglašava ukrštanje ovih krava s domaćim bikovima.

- Da bi davale puno mleka, te krave moraju da ostanu u čistoj rasi. Ukrštanjem s našim bikovima ne bi se dobilo ništa što valja - kategoričan je Trifunović.

Slično misli i Ljubiša Jovanović, direktor najveće mlekarske farme u Srbiji, „BD Agro“ iz Dobanovaca.

- Uvoze junice pod izgovorom da nema mleka, a nema ga jer su seljaci poklali krave pošto im se nije isplatilo da ih gaje i predaju mleko, za koje su dobijali mizerne premije - objašnjava Jovanović.

U Srbiji je, prema zvaničnim podacima, stočni fond samo u 2009. godini smanjen za 110.000 grla.

Katarina Martić

Neisplativo!

Saša Dragin kaže da će ovaj sporazum biti realizovan od 2011. do 2016, do kada ćemo biti u obavezi da Rusiji u Belorusiji isporučujemo telad.

- Taman tada završava se i njihov vek iskorišćavanja. Treba hraniti, gajiti, a sve to mnogo košta. Očigledno bi im naši seljaci bili uslužni proizvođači, pa je pitanje da li im se i koliko tako nešto isplati da rade - skeptičan je vlasnik mlekarske farme „BD Agro“.

Lud, zbunjen...?

Kao još jedan razlog za sumnju u čitav projekat Ljubiša Jovanović, vlasnik mlekarske farme „BD Agro“, navodi i činjenicu da su pre desetak dana predstavnici ruske kompanije „Agromed“ od njih tražili da kupe 30.000 muznih krava!

- Oni nisu svesni koliki je to broj! Toliko krava nema u čitavom regionu! A sad saznajem da oni junice hoće da daju Srbiji, pa mi nije jasno zašto su pitali mene da im prodam?! - zbunjen je Jovanović, koji kaže da će oni 1.000 krava moći da prodaju tek za godinu dana.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.