Izvor: RTS, 11.Jul.2020, 13:33

UNS osuđuje nasilje nad novinarima i poziva svedoke napada da se jave

Udruženje novinara Srbije osudilo je napade na novinarske ekipe tokom protesta i pozvalo sve novinare koji su napadnuti da se jave kako bi im bila pružena besplatna pravna pomoć, kao i sve građane koji imaju informacije o napadačima na novinarske ekipe.
Udruženje novinara Srbije (UNS) poziva i građane koji su bili svedoci napada na novinarske ekipe da se jave na telefon 062/530337 kako bi identitet napadača što pre bio otkriven i kako bi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bili procesuirani.
"UNS osuđuje i novi niz napada na novinare, fotoreportere i snimatelje na jučerašnjim protestima u kojima su povređene koleginice i kolege iz agencije Beta i TV Kurir, a uništena kamera ekipe Al Džazira", navedeno je u saopštenju UNS-a.
Fotoreportera Bete cigla pogodila u glavu Fotoreporter Bete Miloš Miškov potvrdio je UNS-u da ga je pogodila cigla u glavu dok je fotografisao na stepenicama ispred ulaza u Narodnu skupštinu.
Kaže da je fotografisao bacanje baklje na policijski kordon kada ga je pogodila cigla koju je bacio neko od demonstranata u pravcu policijskog kordona.
Miškovu je ukazana lekarska pomoć, ušivena mu je glava i do ponedeljka će, rekao je UNS-u, ostati pod nadzorom lekara u bolnici.
Fotoreporterka Bete Svetlana Dojčinović povređena je takođe kada je na nju neko od demonstranata bacio čvrst predmet. U Urgentnom centru ušivena joj je povreda na levoj ruci.
Novinar TV Kurir udaren čvrstim predmetomNovinar televizije Kurir Stefan Stanković ispričao je UNS-u da ga je dok je stajao na zidu, kod ulaza u Narodnu skupštinu, jedan od demonstranata koji je bio ispod njega udario čvrstim predmetom u predelu desnog bubrega.
"Nisam video osobu. Imao je masku i kapuljaču. Stajao sam sa fotorporterima i frilenserima i čuo kako neko psuje i vređa novinare. Počeo je zatim da udara", rekao je UNS-u Stanković.
Dodao je da je još gore bilo kad je ispred njega i snimatelja pao suzavac i da su tada prestali uživo da prenose događaje ispred skupštine.
Napadnute i ekipe Al Džazire i televizije N1 
U nasrtaju na ekipu Al Džazire u kojoj su bili Natalija Lučić i snimatelj Tarek Ani polomljena je kamera. Njima su dok su izveštavali sa protesta prišle muške osobe uz povike "Beži bre s tom kamerom", "Šta snimaš".
Novinaru TV N1 Petru Gajiću izbila je iz ruke mikrofon mlađa muška osoba dok je uživo u televizijskom programu prenosio dešavanja pred skupštinskim ulazom.
"Sve se brzo odvijalo. Prišli su nam mladići, vređali nas. Jedan od njih mi je udario mikrofon. Nisam imao posle neprijatnosti", rekao je UNS-u Gajić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

UNS nudi besplatnu pravnu pomoć novinarima napadnutim tokom protesta

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Jul.2020

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je danas kolege koje su napadnute tokom demonstracija prethodnih dana da im se jave kako bi dobile besplatnu pravnu pomoć...UNS je pozvao i građane koji imaju informacije o napadačima na novinarske ekipe ili su bili svedoci tih događaja da se jave na broj...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.