UNS osudio policijsko nasilje na novinara u Podgorici

Izvor: RTS, 18.Okt.2015, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNS osudio policijsko nasilje na novinara u Podgorici

Udruženje novinara Srbije izrazilo je protest "zbog policijskog nasilja" u Podgorici prema glavnom i odgovornom uredniku portala IN4S i članu UNS Gojku Raičeviću. UNS traži da se pokrene disciplinski postupak protiv policajca koji je s leđa udario Raičevića.
Gojko Raičević je u subotu pre podne priveden ispred Skupštine Crne Gore dok je izveštavao u vreme kada je policija razbijala proteste Demokratskog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << fronta, podseća UNS u saopštenju, prenosi Tanjug.
U izjavi UNS-u Raičević je rekao da policija njegovom snimatelju i njemu nije dozvolila da snima na licu mesta pa je sa bezbedne daljine nastavio da prati događaj.
"Kada je naišao poslanik Slaven Radunović i pokušao da prođe kroz policijski kordon, kolega Raičević je prišao policajcu i skrenuo mu pažnju da je u pitanju narodni poslanik, a da je on novinar koji se nalazi na radnom zadatku. Ne obazirući se na te reči, policajac je rekao da će ga uhapsiti, a prilikom ulaska u policijsko vozilo, jedan od prisutnih policajaca ga je udario s leđa u predeo bubrega, nakon čega je Raičević izgubio ravnotežu i pao na koleno", navodi se u saopštenju.
Posle davanja izjave, Raičević je pušten. "Za UNS je neprihvatljiva bilo kakva primena sile bez razloga s obzirom na to da se Raičević nije opirao privođenju, a jasno je policiji dao na znanje da je novinar koji se nalazi na radnom zadatku", napominje UNS.
UNS traži da bude pokrenut disciplinski postupak protiv policajca koji je s leđa udario Gojka Raičevića.
Novinar podgoričkog lista "Dan" Dražen Živković i urednik portala IN4S Gojko Raičević privedeni su na skupu opozicije u Podgorici zbog nepostupanja po naređenju policijskih službenika, saopštila je u petak Uprava policije Crne Gore.
"Novinarska profesija ovih lica nije povezana sa njihovim privođenjem. Oni su privedeni kao građani okupljeni na mestu održavanja javnog skupa, zbog nepoštovanja zakona, odnosno nepostupanja po naređenju ovlašćenih policijskih službenika", piše u saopštenju.
Policija je navela i da su netačni navodi pojedinih medija da je Raičević "brutalno pretučen" u policijskom vozilu.
U saopštenju se, međutim, dodaje da je Raičeviću pre privođenja Sudu za prekršaje, pružena medicinska pomoć u medicinskoj ustanovi, gde su mu konstatovane lakše telesne povrede.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.