UNS: Ekipe Al Džazire i N1 nisu puštene na otvaranje vetroparka

Izvor: RTS, 11.Okt.2019, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNS: Ekipe Al Džazire i N1 nisu puštene na otvaranje vetroparka

Dopisnik televizije "Al Džazira" Đorđe Kostić rekao je za Udruženje novinara Srbije da ekipe njihove i televizije N1 nisu danas puštene na otvaranje vetroparka "Čibuk 1" u Mramorku kod Kovina, koji je izgradila kompanija "Masdar" iz Abu Dabija.
Đorđe Kostić je za UNS rekao da ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata u Beogradu nije dozvolio ulazak dvema televizijskim ekipama, iako su se, kaže, blagovremeno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << akreditovale.
Kostić kaže da je imao saznanja da ekipa Al Džazire neće biti puštena na događaj zbog novog amabasadora Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali da su došli jer su dobili poziv i akreditovali se preko predsedništva Srbije.
"Pokušali smo da uđemo. Rekli su nam da sačekamo, da ne smemo da snimamo, a zatim i da ne možemo da uđemo. Nismo hteli da se nadguravamo sa obezbeđenjem i pripadnicima MUP-a, jer to nije naš posao", rekao je UNS-u Kostić.
Nakon događaja, ekipe N1 i Al Džazire pitale su predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je prisustvovao otvaranju, zašto njihove ekipe jedine nisu puštene na događaj.
"Predsednik je rekao da to nije njegova odluka i da je pokušao da utiče da se ona promeni", rekao je UNS-u Kostić.
Protest UNS-a 
UNS je, u međuvremenu, saopštio da protestuje zbog zabrane izveštavanja televizijama Al Džazira i N1 i traži izvinjenje ovim televizijama.
Savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević rekla je UNS-u da je domaćin odlučio ko može da prisustvuje događaju jer kabinet predsednika ne daje akreditacije za događaje koje ne organizuje.
"Mi šaljemo najavu, pozovemo sve novinare i onda taj spisak prosledimo domaćinu. To se i danas desilo", rekla je UNS-u Vasiljevićeva.
UNS ističe da je Zakonom o javnom informisanju i medijima zabranjena neposredna i posredna diskriminacija novinara po bilo kom osnovu i da je organizator događaja dužan da zakon poštuje.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đorđe Kostić (Al Džazira): Zbog ambasadora UAE u Srbiji nismo pušteni na događaj u Kovinu

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Okt.2019

Dopisnik Al Džazire Đorđe Kostić potvrdio je da ekipe njihove i televizije N1 danas nisu puštene na otvaranje vetroparka "Čibuk 1" u Mramorku kod Kovina, koji je izgradila kompanija Masdar iz Abu Dabija, zato što ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata u Beogradu to nije dozvolio, iako su se blagovremeno...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.