Izvor: Blic, 23.Sep.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNHCR: U Srbiji 97.000 izbeglica i 206.000 interno raseljenih

U Srbiji trenutno živi više od 97.000 izbeglica i oko 206.000 interno raseljenih lica sa Kosova, pri čemu 91 odsto izbeglica živi u centralnom i severnom delu Srbije, dok je preostalih devet procenata naseljeno u južnoj Srbiji.

Prema podacima Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR) u Srbiji za 2008. godinu, u južnoj Srbiji smešteno je oko 55 odsto od ukupno registrovanih raseljenih sa Kosova, a u periodu od 1996. do 2008. godine broj izbeglica smanjen je za oko 80 procenata, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rečeno je Tanjugu u Službi za odnose s javnošću UNHCR-a.

U toj organizaciji procenjuju da se svojim domovima vratilo oko 17.000 interno raseljenih lica i dodaju da situacija nastala nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova ne pogoduje masovnom povratku manjina.

Kao jedan od najosetljivijih programa u Srbiji, u UNHCR-u ističu postepeno zatvaranje kolektivnih centara, a strategija te organizacije usmerena je na smanjivanje zavisnosti izbeglica i raseljenih lica od humanitarne pomoći kroz stambene programe i olakšavanje povratka svojim kućama.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.