Izvor: B92, 07.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN daje novac za čišćenje Vinče

Beč -- Agencija IAEA izdvojila je 4,3 miliona dolara za projekat čišćenja iskorišćenog nukleranog goriva iz istraživačkog centra u Vinči

Kako su saopštile Ujedinjene nacije, Agencija Ujedinjenih nacija za atomsku enegriju IAEA je dala novac, kojim će biti pokriven početak radova zajedničkog srpsko-ruskog tima naučnika. NJihov zadatak je da pripreme oko 8.000 potrošenih ćelija uranijuma za prevoz na sigurnu lokaciju, za šta će kasnije UN izdvojiti dodatnih 5,5 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << miliona dolara.

SAD, Rusija, IAEA i Srbija su pre pet godina počele kompleksni program uklanjanja 50 kilograma visokoobogaćenog uranijuma iz institura u Vinči. Taj metarijal je u izveštajima opisivan kao podesan za pravljenje nuklearnog oružja. Projekat IAEA u Vinči deo je nastojanja da bude objedininjeno oko 350 istraživačkih centara iz 50 država, koji su u prošlosti bili snabdevani nuklearnim materijalom iz SAD i Rusije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.