UN daje novac za čišćenje Vinče

Agencija IAEA izdvojila je 4,3 miliona dolara za projekat čišćenja iskorišćenog nukleranog goriva iz istraživačkog centra u Vinči

Izvor: B92

Subota, 07.10.2006.

12:36

Default images

Kako su saopštile Ujedinjene nacije, Agencija Ujedinjenih nacija za atomsku enegriju IAEA je dala novac, kojim će biti pokriven početak radova zajedničkog srpsko-ruskog tima naučnika. NJihov zadatak je da pripreme oko 8.000 potrošenih ćelija uranijuma za prevoz na sigurnu lokaciju, za šta će kasnije UN izdvojiti dodatnih 5,5 miliona dolara.

SAD, Rusija, IAEA i Srbija su pre pet godina počele kompleksni program uklanjanja 50 kilograma visokoobogaćenog uranijuma iz institura u Vinči. Taj metarijal je u izveštajima opisivan kao podesan za pravljenje nuklearnog oružja. Projekat IAEA u Vinči deo je nastojanja da bude objedininjeno oko 350 istraživačkih centara iz 50 država, koji su u prošlosti bili snabdevani nuklearnim materijalom iz SAD i Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: