UDARNIČKI Zatvorenici u Nišu praviće 300 stolica po smeni

Izvor: Blic, 16.Nov.2017, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UDARNIČKI Zatvorenici u Nišu praviće 300 stolica po smeni

Kazneno-popravni zavod u Nišu znatno će povećati proizvodnju zahvaljujući novoj liniji za plastifikaciju metalnih proizvoda, vrednoj 30.000 evra, u jednoj smeni moći će da se proizvede čak 300 stolica.

Opremu je donirala nemačka nevladina organizacija HELP, koja je, računajući i ranije donacije za opremanje štamparije i drugih proizvodnih pogona KPZ u Nišu, uložila ukupno 100.000 evra sa Ministarstvom pravde.

- Zahvaljujući opremi HELP-a moći ćemo da uposlimo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << oko 60 osuđenika u jednoj smeni, odnosno 120 ili 180 osuđenika ako radimo u dve ili tri smene. U odeljenju za plastifikaciju koje smo pustili u rad u jednoj smeni moći će da se uposli još 10 osuđenika, donosno 20 ili 30 ako se radi u dve ili tri smene. Proizvodimo trenutno stolice za novi zatvor u Pančevu koji će biti otvoren sledeće godine, a po potrebi možemo raditi i za treće kupce, kaže zamenik upravnika KP zavoda u Nišu Dejan Panić.

Od HELP-a zatvoru je stigla linija koja se sastoji od pripremnog dela za obradu metala, komore za farbanje i plastificiranje i komore za pečenje kapaciteta za 40 stolica.

- Sada imamo mogućnost da osim farbanja odjedanput radimo i plastificiranje, što produžava vek metalnim proizvodima. Hala koju smo adaptirali u protekla dva meseca ima mesta za još dve ili tri linije za plastifikaciju koje bi smo finansirali iz sopstvenih prihoda - objašnjava Panić.

Zatvorska štamparija je takođe povećala proizvodnju jer je zahvaljujući novoj opremi dobijenoj iz donacija, osim na papiru, sada moguće raditi štampu na tekstilu i plastici. Štamparija radi najviše za potrebe niškog i drugih zatvora u Srbiji, ali radi i za tržište, što donosi dodatne prihode.

Panić kaže da će se povećanje proizvodnje odraziti i na finansijski plan pa očekuju porast prihoda.

- Od 1.570 osuđenika, radno je sposobno 1.270, a angažovano 900, ili 71 odsto sposobnih. Sa punim kapacitetom novih pogona broj angažovanih osuđenika bi mogao da se poveća na 85 odsto. Prošle godine smo ostvarili 125 miliona dinara prihoda. Ako nastavimo ovim tempom, nadamo se da ćemo ovu godinu završiti sa prihodom od 140 ili 145 miliona dinara, objašnjava Panić.

Osuđenici su zadovoljni mogućnošću da rade dok su na odsluženju kazne.

- Zahvaljujem se Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, bivšem upravniku Aleksandru Grboviću, koji je započeo renoviranje KPZ u Nišu, i sadašnjem zameniku upravnika Paniću, koji je nastavio tim putem. Zahvaljujući HELP-u, koji je donirao ovu tehniku, nama osuđenicima je omogućeno da se usavršimo i da, kada budemo izašli iz zatvora, možemo da se što normalnije uključimo u društvo, kaže osuđenik Nebojša Jovanović.

Stolice, posteljina, meso, povrće...

U pogonima niškog zatvora se proizvode razni predmeti od metala i radi se kompletna završna obrada metala sa plastifikacijom. Zatvor ima drvni sektor, štampariju, ali i konfekciju u kojoj se šiju uniforme za zatvore u Srbiji, kao i uniforme za medicinare, posteljine, čaršafi, jastuci, kocke dušeka... Na dve zatvorske ekonomije proizvode se svinjsko, ovčje i goveđe meso, pilići i jaja, ali tu je smeštena i kompletna povrtarska proizvodnja za zatvore, dok se viškovi prodaju na tržištu.

Sertifikati važe i po izlasku na slobodu

Projekt-menadžer HELP-a Maša Bubanj kaže da radno angažovanje pozitivno utiče na osuđeninke i pruža im mogućnost da znanja iskoriste i nakon izlaska iz zatvora.

- U KPZ u Nišu organizovali smo razne stručne obuke za 350 osuđenika. Oni su dobili sertifikate koji im znače i nakon odsluženja kazne. Ovo je treći projekat HELP-a koji sprovodimo sa KPZ u Nišu uz snažnu podršku nemačke vlade. Kroz ova tri projekta smo donirali opremu za metalski pogon, drvni pogon, štampariju i ovu opremu za plastifikaciju - kaže Bubanj.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.