U prodaji markica povodom 800 godina autokefalnosti

Izvor: RTS, 13.Jun.2019, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U prodaji markica povodom 800 godina autokefalnosti

Povodom osamsto godina od autokefalnosti srpske crkve, JP "Pošta Srbije" izdalo je prigodnu markicu, koja je od danas u prodaji.
Rastko Nemanjić, u monaštvu Sava, najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, imao je presudnu ulogu za dobijanje samostalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Zamonašio se na Svetoj Gori, gde je 1197. godine sačekao oca, tada već monaha Simeona.
Nakon što su >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << obnovili zapusteli manastir Hilandar, nagovešten je dalji razvoj srpskog crkvenog pitanja.
Na Svetoj Gori i u Studenici, gde je bio iguman od 1206. do 1217. godine, Sava posvećeno radi na postavljanju temelja Srpske crkve: osniva manastire, piše tipike, ustrojava poredak monaškog i bogoslužbenog života, prevodi i kodifikuje bogato vizantijsko pisano crkveno-pravno nasleđe.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.