Izvor: RTS, 12.Dec.2022, 06:54

U njihovim patikama - učenici Matematičke gimnazije pomažu izbeglicama da nauče srpski

Na brojne vesti o vršnjačkom nasilju i netoleranciji, stiže jedna potpuno drugačija - iz Matematičke gimnazije. Učenici su osmislili aplikaciju kojom žele da svojim vršnjacima izbeglicama olakšaju navikavanje na novo okruženje.
Kada si izbeglica najbolnija stvar je kada se jednog dana probudiš i shvatiš da si izgubio svu slobodu i da ne odlučuješ više ti o svom životu - poruka je glumice Branke Katić. Đaci i profesori u Srbiji prijavili >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su se da čuju njihove priče i da na dan hodaju u njihovim patikama.

Dvojica učenika Matematičke gimnazije osmislila su aplikaciju koja izbeglicama sa Bliskog istoka olakšava učenje srpskog jezika. Planiraju da je prošire i za izbegle iz Ukrajine.
"Aplikacija je zamišljena da izgleda kao Duo lingo i liči na Duo lingo aplikaciju i treba da pruži izbeglicama da nauče osnove srpskog jezika", objašnjava učenik Matematičke gimnazije Darijo Radojčić.
Direktorka Matematičke gimnazije Mirjana Katić ukazuje na to koliko je važno pomoći drugima.
"Imamo učenike i zaposlene koji su zaista oni koji uvek pruže ruku ljudima kada im je to potrebno. Nemojte da zaboravite da je to najbitnije u životu", ističe Mirjana Katić.
Više od 80 miliona ljudi primorano je da beži iz svojih domova. Istraživanja ne ohrabruju - govor mržnje i ksenofobija među mladima i dalje rastu.
Projekat "U njihovim patikama" međutim pokazao je da mladi i te kako umeju da pruže podršku onima kojima je potrebna.
"Da povrate vrednosti tolerancije, rodne i svake druge ravnopravnosti, nediskriminatornog pristupa, ne samo u školama nego i izvan škole, u našim porodicama", poručuje Đurđica Ergić iz Ministarstva prosvete.

"Preduslov za to je da lokalnim devojkama i mladićima svi zajedno omogućimo pristup proverenim podacima i informacijama na osnovu kojih će moći da formiraju svoje stavove. Videli smo tokom prethodnih meseci da ste razvili različite ideje, da ste pokazali kreativnost, a ono što je najbitnije - pokazali ste empatiju ", kaže Stefani Krause, v. d. šefice Predstavništva Agencije Ujedinjenih nacija za izbeglice u Srbiji.
Za sada 120 dece izbeglica pohađa osnovnu školu, a 44 srednju. Na fakultetu je četvoro.
"Iako je obrazovanje za decu izbeglice jako teško, u Srbiji imamo dobrih primera, i oni brzo po dolasku u Srbiju mogu da pohađaju školu", dodaje Stefani Krause.
Projekat "U njihovim patikama" organizovala je Agencija za izbeglice Ujedinjenih nacija, a nagrađeni su i srednjoškolci iz Bujanovca i Sombora.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

GENIJALNI I HUMANI Učenici Matematičke gimnazije razvili aplikaciju koja pomaže izbeglicam da nauče srpski jezik: Prošetajmo "U njihovim patikama"

Izvor: Blic, 12.Dec.2022

Na brojne vesti o vršnjačkom nasilju i netoleranciji, stiže jedna potpuno drugačija - iz Matematičke gimnazije. Učenici su osmislili aplikaciju kojom žele da svojim vršnjacima izbeglicama olakšaju navikavanje na novo okruženje.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.