Izvor: Glas javnosti, 22.Apr.2010, 07:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U južnom delu Kosovske Mitrovice 50 kuća za romske porodice

KOSOVSKA MITROVICA - U južnom delu Kosovske Mitrovice danas će zvanično početi izgradnja 50 kuća za najugroženije romske porodice, koje se nalaze u kampovima na severu Kosova.

Kako je saopšteno iz američke ambasade na Kosovu, izgradnja kuća za Rome, Aškalije i Egipćane koji se trenutno nalaze u kampovima u severnom delu Mitrovice biće sprovedena u sklopu USAID-ovog Programa za ekonomsku, socijalnu tranziciju, zastupanje i premeštaj pripadnika te zajednice. Porodice romske >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << nacionalnosti sa severa Kosova, od kojih većina živi u kampovima i čija deca nemaju mogućnost školovanja na maternjem jeziku, žive u krajnjem siromaštvu.

U tri kampa, od kojih su dva u severnom delu Kosovske Mitrovice, a jedan u Leposaviću, živi oko 700 Roma, a nemogućnost školovanja na maternjem jeziku, teško ekonomsko i socijalno stanje su osnovni problemi sa kojim se suočavaju.

Roma mahala u južnom delu Mitrovice, gde će započeti izgradnja kuća, bila je do 1999. godine jedno od tri najveća romska naselja na Balkanu, međutim, nakon što su im domovi spaljeni, a oni proterani, u ovom naselju danas živi oko osamdesetak romskih porodica.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.