Izvor: B92, 03.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U čast Tesle

Beograd, Zagreb -- Tokom 2006. godine obeležava se 150 godina od rođenja Nikole Tesle, a slavlja se najavljuju i u Srbiji i u Hrvatskoj.

Vlada Srbije ovim povodom osnovala je poseban odbor, na čelu sa Vojislavom Koštunicom, koji će biti zadužen za obeležavanje jubileja. Dok Srbija čeka da se donese plan propratnih aktivnosti, Hrvatska vlada je već izdvojila milion dolara za obnovu njegove rodne kuće u Smiljanu i proglasila iduću godinu za godinu najvećeg hrvatskog naučnika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << - Nikole Tesle.

Obrtno magnetno polje, indukcioni motor, naizmenična struja, transformator visokofrekventne struje jesu samo neki od više od 700 pronalazaka koje je ovaj naučnik svetskog glasa ostavio svetu. Za razliku od Nikole Tesle, za koga su mnogi naučnici rekli da ide ispred svog vremena, Muzej Nikole Tesle u Beogradu u kome se nalazi njegova zaostavština, tapka u mestu više od 50 godina. Njegova postavka nije promenjena od osnivanja, a za dodatna sredstva, pored nedovoljnih gradskih ulaganja, zaposleni se snalaze na različite načine: "Američki institut elektroinženjera dao je donaciju, Tesla je bio njihov član. Ovde je nastupala i Marina Abramović i dala nam je deo donacije. To su načini na koji mi prikupljamo novac", kaže Jelena Kalderon, iz Muzeja Nikole Tesle.

Hrvati su, pak, obeležavanje godišnjice, shvatili malo ozbiljnije. Osim što će obnoviti njegovu rodnu kuću, od Sjedinjenih država zatražili su vraćanje njegovih skica i nacrta u Hrvatsku, a od vlasti Srbije dozvolu za kopiju Tesline biste koji će postaviti u Smiljanu ili Gospiću. U međuvremenu, Tehnički muzej u Zagrebu se obnavlja: "Sledeće godine ćemo obnoviti ovaj odijel, dopuniti ga sa novim sadržajem, predstaviti još neke replike izuma Nikole Tesle, moći ćemo objaviti punu disertaciju, a tema je Tesla i izumi", kaže Božica Škulj, Tehnički muzej u Zagrebu.

Dragan Kojadinović, ministar kulture Srbije kaže da nije sporno čiji je Tesla, ali i da je do sada naša zemlja bila zaokupljena mnogim drugim, životnim problemima: "Nikola Tesla je naučnik svetskog glasa, mi treba da budemo ponosni što je Srbin, Hrvati se ponose što je rođen na njihovoj teritoriji. Neke stvari su notorne činjenice i to treba uvažavati. Ne treba niko da svojata Nikolu teslu jer je to prilika da se naprave dobri mostovi, a siguran sam da bi to i Tesla želeo".

Nikola Tesla rođen je u selu Smiljanu u Lici, a otac mu je bio pravoslavni sveštenik. Pošto je Matica srpska odbila da mu da stipendiju, otišao je u Grac, zatim Prag i na kraju Ameriku. Umro je 1943. godine u Njujorku a sahranjen je o trošku iseljenika. Urna sa pepelom Nikole Tesle, sada se nalazi u njegovom muzeju u Beogradu.

Pre nekoliko meseci, svetske muzičke zvezde "Vajt strajps" i "Kraftverk" posvetile su po jednu pesmu Nikoli Tesli, a prilikom nedavnih koncerta u Srbiji, obišli su i Muzej u Beogradu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.