Izvor: TangoSix.rs, 19.Apr.2021, 11:18

U Srbiju stigla prva dva MiG-a 29 iz Belorusije, krenule isporuke dodatne količine izviđačko-oklopnih vozila

Ministar odbrane dr. Nebojša Stefanović potvrdio je u subotu 17. aprila, gostujući u Dnevniku Radio-televizije Srbije, da su iz Belorusije u Srbiju stigla dva remontovana lovačka aviona MiG-29. On je pojasnio da su avioni transportovani u rasklopljenom stanju i da će u narednom periodu biti u sastavu RV i PVO. Osim toga, kako Tango Six saznaje, pre nekoliko dana ponovo su krenule isporuke oklopne tehnike koje je Rusija donirala Srbiji.
Prekjuče se na Flajtradaru mogao >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << pratiti let teškog transportnog aviona An-124 ’’Ruslan’’ registracije UR-82009 ukrajinske kompanije Antonov Airlines koji je leteo od beloruske vazduhoplovne baze Baranoviči (gde se nalazi 558. remontni zavod u kome je izvršen remont srpskih 29-ki) do vojnog aerodroma ’’Pukovnik-pilot Milenko Pavlović’’ u Batajnici.
Podsetimo, ministar Stefanović je početkom februara ove godine, u intervjuu za Politiku rekao da će MiG-ovi iz Belorusije stići tokom proleća kao i da će modernizacija MiG-ova 29 koja se obavlja u Srbiji biti gotova u junu. Međutim, već krajem istog meseca u izjavi za Tanjug on je izjavio da će sva 4 aviona koje remontuje beloruski zavod biti isporučena krajem maja ili početkom juna a da će osavremenjavanje aviona koje se odvija na Batajnici biti gotovo tokom ove godine.








View this post on Instagram


















A post shared by Барановичи✈️Авиа (@baranovichiavia)


Belorusija je Srbiji donirala 4 jednoseda varijante 9.13, njihova primopredaja izvršena je 25. februara 2019. godine a tri dana ranije je započet njihov generalni remont i modernizacija koje je Srbija platila. Kako Tango Six saznaje, bivši beloruski avioni su najverovatnije dovedeni na nivo SD na kome su 2008. i 2011. prilikom opšte opravke dovedena 4 MiG-a 29 (peti avion se srušio 2009.) nasleđena od SFRJ, kao što je slučaj i sa 6 primeraka iz ruske donacije koji su taj proces prošli u periodu 2017-2019.
Zvanično smo do sada mogli da vidimo da je proces modernizacije na nivo približan verziji MiG-29SM započeo oktobra prošle godine. Osavremenjavanje obuhvata doradu radara, sistema za upravljanje vatrom, unapređenje sistema za protivelektronska dejstva, integraciju savremenijih raketa vazduh-vazduh srednjeg dometa, kao i vođenih vazduhoplovnih ubojnih sredstava vazduh-zemlja. Takođe, za potrebe obuke biće dorađen i simulator letenja.
Srbija će tako imati eskadrilu višenamenskih borbenih aviona, 11 jednoseda i tri dvoseda. Najbrojniji među njima su avioni verzije 9.13, tri primerkq koje je donirala Rusija imaju evidencijske brojeve 18201, 18202 i 18203, a kako saznajemo letelice iz Belorusije nastaviće taj niz tj. imaće ev. brojeve 18204, 18205, 18206 i 18207.
Na Flajtradaru su se od prošlog ponedeljka mogli pratiti i letovi aviona Il-76TD ruske kompanije Aviakon Citotrans na linijama Moskva-Batajnica i Anapa-Batajnica, koji su, kako nezvanično saznajemo, prevozili izviđačko-oklopne automobile BRDM-2MS. Rusija je Srbiji donirala 30 ovakvih vozila, 10 je isporučeno 2019. a ostatak se očekuje tokom ove godine kada bi trebalo da stigne i preostalih 19 tenkova T-72B1MS (11 je isporučeno prošle godine).
Današnji let Il-76TD sa oklopnom tehnikom možete pratiti ovde.
Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.
The post U Srbiju stigla prva dva MiG-a 29 iz Belorusije, krenule isporuke dodatne količine izviđačko-oklopnih vozila appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ponovo krenule isporuke oklopne tehnike koju je Rusija donirala Srbiji

Izvor: Blic, 19.Apr.2021

Pre nekoliko dana ponovo su krenule isporuke oklopne tehnike koje je Rusija donirala Srbiji.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.