');
Najnovije vesti
Blic Vesti Društvo

Ponovo krenule isporuke oklopne tehnike koju je Rusija donirala Srbiji

Pre nekoliko dana ponovo su krenule isporuke oklopne tehnike koje je Rusija donirala Srbiji.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Oklopna vozila BRDM 2 Foto: Rade Prelić / Tanjug
Oklopna vozila BRDM 2

Na Flajtradaru su se, kako prenosi portal Tango Six, od prošlog ponedeljka mogli pratiti letovi aviona Il-76TD ruske kompanije Aviakon Citotrans na linijama Moskva-Batajnica i Anapa-Batajnica, koji su, kako prenose, prevozili izviđačko-oklopne automobile BRDM-2MS.

Oklopna vozila BRDM
Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija
Oklopna vozila BRDM

Rusija je Srbiji donirala 30 ovakvih vozila, 10 je isporučeno 2019. a ostatak se očekuje tokom ove godine kada bi trebalo da stigne i preostalih 19 tenkova T-72B1MS (11 je isporučeno prošle godine).

Ministar odbrane dr Nebojša Stefanović potvrdio je u subotu 17. aprila, gostujući u Dnevniku Radio-televizije Srbije, da su iz Belorusije u Srbiju stigla dva remontovana lovačka aviona MiG-29. On je pojasnio da su avioni transportovani u rasklopljenom stanju i da će u narednom periodu biti u sastavu RV i PVO. Osim toga, kako Tango Six prenosi, pre nekoliko dana ponovo su krenule isporuke oklopne tehnike koje je Rusija donirala Srbiji.

Pročitajte još

Prekjuče se na Flajtradaru mogao pratiti let teškog transportnog aviona An-124 ’’Ruslan’’ registracije UR-82009 ukrajinske kompanije "Antonov Airlines" koji je leteo od beloruske vazduhoplovne baze Baranoviči (gde se nalazi 558. remontni zavod u kome je izvršen remont srpskih 29-ki) do vojnog aerodroma ’’Pukovnik-pilot Milenko Pavlović’’ u Batajnici.

Podsetimo, ministar Stefanović je početkom februara ove godine rekao da će MiG-ovi iz Belorusije stići tokom proleća kao i da će MiG-ova 29 koja se obavlja u Srbiji biti gotova u junu. Međutim, već krajem istog meseca u on je izjavio da će sva 4 aviona koje remontuje beloruski zavod biti isporučena krajem maja ili početkom juna a da će osavremenjavanje aviona koje se odvija na Batajnici biti gotovo tokom ove godine.

Pročitajte još

Belorusija je Srbiji donirala 4 jednoseda varijante 9.13, njihova primopredaja izvršena je 25. februara 2019. godine a tri dana ranije je započet njihov generalni remont i modernizacija koje je Srbija platila. Kako Tango Six saznaje, bivši beloruski avioni su najverovatnije dovedeni na nivo SD na kome su 2008. i 2011. prilikom opšte opravke dovedena 4 MiG-a 29 (peti avion se srušio 2009.) nasleđena od SFRJ, kao što je slučaj i sa 6 primeraka iz ruske donacije koji su taj proces prošli u periodu 2017-2019.

MIG 29
Foto: D. Milenković / RAS Srbija
MIG 29

Zvanično smo do sada mogli da vidimo da je proces modernizacije na nivo približan verziji MiG-29SM započeo u oktobru prošle godine. Osavremenjavanje obuhvata doradu radara, sistema za upravljanje vatrom, unapređenje sistema za protivelektronska dejstva, integraciju savremenijih raketa vazduh-vazduh srednjeg dometa, kao i vođenih vazduhoplovnih ubojnih sredstava vazduh-zemlja. Takođe, za potrebe obuke biće dorađen i simulator letenja.

Srbija će tako imati eskadrilu višenamenskih borbenih aviona, 11 jednoseda i tri dvoseda. Najbrojniji među njima su avioni verzije 9.13, tri primerka koje je donirala Rusija imaju evidencijske brojeve 18201, 18202 i 18203, a kako saznajemo letelice iz Belorusije nastaviće taj niz tj. imaće ev. brojeve 18204, 18205, 18206 i 18207.