U Srbiji se godišnje ugradi oko 4.000 pejsmejkera

Izvor: RTS, 14.Dec.2018, 15:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji se godišnje ugradi oko 4.000 pejsmejkera

Povodom obeležavanja 50 godina od osnivanja i početka rada Pejsmejker centra Kliničko-bolničkog centra Srbije (KCS) rečeno je da se u Srbiji godišnje ugradi oko 4.000 pejsmejkera, dok je na listi čekanja između 500 i 700 pacijenata koji na operaciju čekaju najduže tri meseca.
Direktor Pejsmejker centra Goran Milašinović rekao je da se u toj ustanovi, koja je osnovana 1967. godine kao nezavisni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << deo unutar KCS-a, godišnje obavi oko 1.350 implementacija pejsmejkera, kao i da u Srbiji postoji ukupno 18 centara u kojima se godišnje obavi oko 4.000 takvih operacija.

Milašinović je istakao da je u Srbiji pejsmejker terapija kao prevencija od iznenadne srčane smrti razvijena na svetskom nivou i dodao da se u Referentnom Pejsmejker centru KCS-a dnevno se obavi od sedam do osam operacija.
''Ne moramo da zovemo strane stručnjake da nam pomažu u uvođenju novih tehnologija, sami vršimo edukacije u Srbiji, regionu, ali i šire. Intervencije se obavljaju na sličan način kao pre 60 godina kada je ugrađen prvi pejsmejker u svetu, ali u poslednjih pre pet godina pejsmejker izgleda kao kapsula od samo dva grama'', rekao je Milašinović i dodao da u Srbiji ima oko 50 lekara specijalizovanih za ovu oblast.
Zahvalio je na podršci koju je centar od osnivanja do danas dobijao od Ministarstva zdravlja, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, KCS-a i Medicinskog fakulteta.
Podsetio je da je Pejsmejker centar osnovan 1967. godine kao nezavisni centar koji funkcioniše kao integrativni deo KCS-a.
Zamenik direktora Pejsmejker centra Siniša Pavlović ukazao je da raste broj pacijenata kojima je potreban pejsmejker i da je obim posla za specijaliste u ovoj oblasti danas, kako kaže, osam puta veći nego što je bio 2000. godine.
''Očekujemo i imamo podršku da povećavamo broj saradnika u našim timovima što zahteva broj pacijenata", kazao je Pavlović.
On je naveo da pacijenati u proseku imaju između 65 i 67 godina i dodao da je 1993. godine ugrađen pejsmejker najmlađem pacijentu u Srbiji - bebi koja je bila stara tri dana.
''Ta beba se udala pre dve godine i danas vodi normalan život'', rekao je Pavlović.
Podsetio je da je prvi pejsmejker u Srbiji ugradio doktor Dragoljub Bata Adamov u bolnici ''Dragiša Mišović'', dok je utemeljivač sadašnjeg Pejsmejker centra KCS-a bio doktor Milan Bane Đorđević.
V. d. direktora KCS-a Milika Ašanin rekao je da pejsmejker terapija specifična oblast u domenu kardiovaskularnih bolesti u kojoj se preklapaju hirurgija, kardiologija, elektronika, biofizika.
''Država i KCS su uložili ogromna sredstva kako bi naši stručnjaci u pejsmejker terapiji pratili dešavanja u svetu i kako bi svaka inovacija iste godine bila uvedena i u praksu KCS'', rekao je Ašanin. 
Dodao je da je Referentni Pejsmejker centar 1997.godine postao Nacionalni centar za pejsmejker, a da je ta terapija od 2002. do danas uvedena u 12 novih centara u Srbiji čime je, kaže, stvorena ''evropska mapa pejsmejker terapije''.
Osim jubileja 50 godina rada Referentnog Pejsmejker centra KCS-a, ove godine se obeležava i 60 godina od svetskog izuma pejsmejkera.
Prvi pejsmejker za veštačku stimulaciju srčanog ritma kod osoba sa usporenim srčanim impulsima ugrađen je kod čoveka 8.oktobra 1958. godine, a operaciju je obavio švedski hirurg Sening.
Pacijent je preminuo 2001.godine u 86.godini od maligne bolesti.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Beba kojoj je sa 3 dana ugrađen pejsmejker, danas vodi normalan život

Izvor: B92, 14.Dec.2018

"Bebi od tri dana 1993. godine ugrađen je pejsmejker. Ona je najmlađi takav pacijent u Srbiji, udala se pre dve godine i vodi normalan život". U Srbiji se godišnje ugradi oko 4.000 pejsmejkera, dok je na listi čekanja između 500 i 700 ljudi. Oni na intervenciju odlaze za najviše tri meseca.

Nastavak na B92...

U Srbiji se godišnje ugradi oko 4.000 pejsmejkera

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Dec.2018, 13:19

U Srbiji se godišnje ugradi oko 4.000 pejsmejkera, dok je na listi čekanja između 500 i 700 pacijenata koji na operaciju čekaju najduže tri meseca, rečeno je na konferenciji za novinare povodom obeležavanja 50 godina od osnivanja i početka rada Pejsmejker centra Kliničko-bolničkog centra Srbije...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.