U Srbiji se godišnje ugradi oko 4.000 pejsmejkera

Povodom obeležavanja 50 godina od osnivanja i početka rada Pejsmejker centra Kliničko-bolničkog centra Srbije (KCS) rečeno je da se u Srbiji godišnje ugradi oko 4.000 pejsmejkera, dok je na listi čekanja između 500 i 700 pacijenata koji na operaciju čekaju najduže tri meseca.

Direktor Pejsmejker centra Goran Milašinović rekao je da se u toj ustanovi, koja je osnovana 1967. godine kao nezavisni deo unutar KCS-a, godišnje obavi oko 1.350 implementacija pejsmejkera, kao i da u Srbiji postoji ukupno 18 centara u kojima se godišnje obavi oko 4.000 takvih operacija.

Milašinović je istakao da je u Srbiji pejsmejker terapija kao prevencija od iznenadne srčane smrti razvijena na svetskom nivou i dodao da se u Referentnom Pejsmejker centru KCS-a dnevno se obavi od sedam do osam operacija.

''Ne moramo da zovemo strane stručnjake da nam pomažu u uvođenju novih tehnologija, sami vršimo edukacije u Srbiji, regionu, ali i šire. Intervencije se obavljaju na sličan način kao pre 60 godina kada je ugrađen prvi pejsmejker u svetu, ali u poslednjih pre pet godina pejsmejker izgleda kao kapsula od samo dva grama'', rekao je Milašinović i dodao da u Srbiji ima oko 50 lekara specijalizovanih za ovu oblast.

Zahvalio je na podršci koju je centar od osnivanja do danas dobijao od Ministarstva zdravlja, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, KCS-a i Medicinskog fakulteta.

Podsetio je da je Pejsmejker centar osnovan 1967. godine kao nezavisni centar koji funkcioniše kao integrativni deo KCS-a.

Zamenik direktora Pejsmejker centra Siniša Pavlović ukazao je da raste broj pacijenata kojima je potreban pejsmejker i da je obim posla za specijaliste u ovoj oblasti danas, kako kaže, osam puta veći nego što je bio 2000. godine.

''Očekujemo i imamo podršku da povećavamo broj saradnika u našim timovima što zahteva broj pacijenata", kazao je Pavlović.

On je naveo da pacijenati u proseku imaju između 65 i 67 godina i dodao da je 1993. godine ugrađen pejsmejker najmlađem pacijentu u Srbiji - bebi koja je bila stara tri dana.

''Ta beba se udala pre dve godine i danas vodi normalan život'', rekao je Pavlović.

Podsetio je da je prvi pejsmejker u Srbiji ugradio doktor Dragoljub Bata Adamov u bolnici ''Dragiša Mišović'', dok je utemeljivač sadašnjeg Pejsmejker centra KCS-a bio doktor Milan Bane Đorđević.

V. d. direktora KCS-a Milika Ašanin rekao je da pejsmejker terapija specifična oblast u domenu kardiovaskularnih bolesti u kojoj se preklapaju hirurgija, kardiologija, elektronika, biofizika.

''Država i KCS su uložili ogromna sredstva kako bi naši stručnjaci u pejsmejker terapiji pratili dešavanja u svetu i kako bi svaka inovacija iste godine bila uvedena i u praksu KCS'', rekao je Ašanin. 

Dodao je da je Referentni Pejsmejker centar 1997.godine postao Nacionalni centar za pejsmejker, a da je ta terapija od 2002. do danas uvedena u 12 novih centara u Srbiji čime je, kaže, stvorena ''evropska mapa pejsmejker terapije''.

Osim jubileja 50 godina rada Referentnog Pejsmejker centra KCS-a, ove godine se obeležava i 60 godina od svetskog izuma pejsmejkera.

Prvi pejsmejker za veštačku stimulaciju srčanog ritma kod osoba sa usporenim srčanim impulsima ugrađen je kod čoveka 8.oktobra 1958. godine, a operaciju je obavio švedski hirurg Sening.

Pacijent je preminuo 2001.godine u 86.godini od maligne bolesti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво