U Srbiji piraterija 74 posto

Izvor: B92, 29.Okt.2010, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji piraterija 74 posto

Beograd -- Stopa piraterije u Srbiji je 74 posto, što je svrstava među zemlje sa najvišom stopom piraterije u regionu.

Procene za Srbiju su da, kada bi se stopa piraterije smanjila samo za 10 %, to bi značilo 29 miliona dolara prihoda od poreza više u državnom budžetu, kao i 15.000 radnih mesta više.

U Srbiji, međutim, postoje zakoni kojim može da se kazni nelegalna upotreba softvera, ali je njihova primena slaba.

Gostujući u emisiji „Uvećanje", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predstavnici proizvođača softvera, njihovih pravnih zastupnika, kao i Republičkog javnog tužilaštva, poručili su da država ubuduće mora da nastavi da se odlučno bori protiv softverske piraterije i da ta borba mora da se intenzivira.

Portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić rekao je da i samo članstvo Srbije u EU zavisi od rešavanja tog pitanja.

„Apelujem na javnost, na podizanje svesti, na firme, na menadžment firmi da uzimaju licencirane programe i da podignemo nivo svesti stanovništva koliko je ovo važno i koliko svi moramo da doprinesemo", kazao je on.

Korišćenje nelegalnog softvera smatra se ugrožavanjem prava intelektualne svojine, a njegovu zaštitu garantuju Zakon o autorskim i srodnim pravima i Krivični zakonik.

Ovi zakoni propisuju kaznu od tri miliona dinara za pravna lica i do 200.000 dinara za privatna lica, a u izvesnim slučajevima čak i do tri godine zatvora.

„Nama nije cilj da tim preduzećima oduzimamo novac, da ih kažnjavamo. Želimo da im pomognemo da budu konkurentniji na tržištu, samim tim što će koristiti najnovije tehnologije i što će imati sigurne proizvode u rukama", kazao je Vladan Đurić iz firme „Autodesk".

Dragomir Kojić iz „Biznis softver alijanse" kaže da ukoliko ta alijansa prva uspostavi kontakt s preduzećem jer ima informaciju da nelegalno koriste softver, tada to preduzeće samo legalizacija neće osloboditi od prethodnog perioda u kom je softver korišćen nelegalno.

Prema podacima Poreske uprave, u 2009. godini je izvršeno ukupno 1 159 kontrola legalnosti softvera, a podneto je ukupno 78 prijava za privredni prestup.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

U Srbiji piraterija 74 posto

Izvor: TimockeVesti.net, 29.Okt.2010

Stopa piraterije u Srbiji je 74%, meu najviim u regionu. Gubici drave odporeza su ogromni procene za Srbiju su da, kada bi se stopa piraterijesmanjila samo za 10 to bi znailo 29 miliona dolara prihoda od porezavie u dravnom budetu, kao i 15 000 radnih mesta Opširnije..

Nastavak na TimockeVesti.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.