Izvor: Blic, 12.Jun.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji od 2004. godine porast žrtava trgovine ljudima

Od 2004. godine u Srbiji je zabeležen porast broja žrtava trgovine ljudima, a saradnja vladinog i nevladinog sektora je jedini način da se žrtvama pomogne na adekvatan način, istaknuto je danas na okruglom stolu u Beogradu.

Koordinatorka Savetovališta za borbu protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević istakla je da je potrebna saradnja policije, centara za socijalni rad, sudova, tužilaštva i nevladinog sektora.

"Veoma je važno da se prepozna žrtva i da joj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se pomogne kada to treba", istakla je ona na okruglom stolu "Rezultati formiranja mreže za borbu protiv trgovine ljudima u Srbiji sa različitih aspekata" u beogradskom Međunarodnom pres centru.

Stanojevićeva je kazala da su do sada mreže vladinog i nevladinog sektora za borbu protiv trgovine ljudima formirane u šest gradova u Srbiji - Sremska Mitrovica, Šabac, Kikinda, Požarevac, Kraljevo i Novi Pazar.

Ona je predložila da organizacija "Ker" (Care) koja je donator projekta u sledećoj godini pomogne umrežavanje još šest gradova u Srbiji.

"Samo stvaranjem te veće i potpunije mreže onemogućili bi se trgovci ljudima u širenju aktivnosti uključivanjem novih žrtava trgovine ljudima", ukazala je ona.

Stanojevićeva je kazala da su kroz sklonište od 2002. godine prošle 254 žene žrtve trgovine ljudima i da je 90 bilo maloletno.

Zoran Pašalić iz Udruženja sudija za prekršaje ukazao je da 27 miliona ljudi živi u svetu u ropskom položaju.

"Svaki minut trgovci ljudima zarađuju oko 115.000 dolara, a u svakom minutu negde u svetu dvoje dece ili dve žene su žrtve trgovine ljudima. Ta trgovina je uglavnom radi seksualne eksploatacije, robovskog rada i sve više trgovine organima", kazao je on.

Pašalić je kazao da je Srbija ranije bila zemlja tranzita ili destinacije.

"Situacija se promenila i u 2007. godini tri četvrtine slučajeva je interna trgovina naših devojaka unutar Srbije. Oko 40 odsto od toga su maloletne osobe i taj trend se povećava. Uglavnom se ta trgovina dešava unutar Srbije na malim razdaljinama", istakao je on.

Pašalić je dodao da je najveća opasnost da te devojke budu gurnute u prostituciju ili prinudno prosjačenje.

Nacionalni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima Dušan Zlokas ukazao je da je trgovina ljudima na ovom prostoru eskalirala 1999. godine, dolaskom Kfora i UNMIK-a na Kosovo.

Zlokas je naveo da se tada tim problemom bavio samo nevladin sektor i da nije postojala zakonska regulativa koja se ticala te problematike.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.