Izvor: RTS, 03.Mar.2021, 18:44

U Krajinovićima na Pešteri decenijama nisu čuli plač deteta

U Barama na Pešterskoj visoravni sve je više neoženjenih muškaraca. Mladi napuštaju mnoga sela i, ako se tako nastavi, mnoga od njih će opusteti.
Duško Aničić je jedan je od mnogih neoženjenih muškaraca u Krajinovićima na Pešteri, jer je malo devojaka koje žele da žive na selu. Samački život ga je primorao da, uz sve poljoprivredne poslove koje obavlja sam, nauči da kuva, pegla i čisti kuću. 

"U jednoj našoj kući je bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << šesnaest članova. Znači u dvije kuće u našem selu imalo je više naroda nego sada u celom selu, jer svakog se dana kuće zatvaraju. Izumire narod, i seli se zbog uslova, zbog puteva, zbog tržišta", kaže Duško.
Više od dve godine nema ni nevesta iz Albanije, a svaki brak bio je tračak nade za mnoge porodice u Štavlju, Buđevu i drugim krajevima Peštere.
"Pa ima sigurno 70 momaka neoženjenih. Najstariji ima 45, najmlađi 30 godina. Pre 20 godina bilo je pedeset devojaka. U Bare, u celoj opštini imalo je 200, a sad ih nema ni pet u sva ta sela", rekao je Branko Đurić iz Krajinovića. 
Mesna zajednica Bare obuhvata petnaestak sela. Samo u Krajinovićima živi više od dvadeset neženja. Čak je i škola prošle godine zatvorena. Ovde se plač deteta nije čuo decenijama.
"Bogatstvo imaju, imaju kuću, imaju sve za život, a što neće na selo, to niko ne zna", pita se Radoman Žunić iz Krajinovića.
Asfalt je stigao do mesne zajednice Bare, ali ne i do svih sela.
"Ako nam ne urade put, kakvi su meni uslovi da ostanem? Nikakvi! Da mi se sutra deca muče kao što sam se ja mučio sedam, osam kilometara peške po snijegovima", izričit je Vinko Veličković iz Zahumskog.
"Što ne može da se napravi na Barama jedna fabrika, i u Sjenici jedna fabrika? Ovdje neće niko, pa bi se ova naša omladina vratila", smatra Stanimirka Raičević.
U selima mesne zajednice Bare ima oko dve stotine domaćinstava, mahom staračkih.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"U dve kuće nekada je bilo više ljudi nego sada u celom selu... IZUMIRE NAROD I SELI SE...": Momcima na Pešteri više ni neveste iz Albanije ne dolaze

Izvor: Blic, 03.Mar.2021

U Barama na Pešterskoj visoravni sve je više neoženjenih muškaraca. Mladi napuštaju mnoga sela i, ako se tako nastavi, mnoga od njih će opusteti.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.