U Kini počela masovna proizvodnja autonomnih autobusa

Izvor: NovaEnergija.net, 07.Jul.2018, 09:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Kini počela masovna proizvodnja autonomnih autobusa

U Kini je počela masovna proizvodnja autonomnih autobusa, odnosno vozila bez vozača kojima upravlja veštačka inteligencija.
Do sada je proizvedeno stotinu minibuseva, sa 14 sedišta, namenjenih kineskom tržištu, a cilj je širenje i na svetsko.
Jedan od izvoznih proizvoda mogao bi biti i autonomni autobus “apolong”, koji ima četvrti stepen autonomnije, što znači da tehnologija može u potpunosti da upravlja vozilom u većini uslova.
Peti stepen podrazumeva tehnologiju >> Pročitaj celu vest na sajtu NovaEnergija.net << koja će samostalno moći da upravlja u svim situacijama – poput blatnjavih staza i loših vremenskih uslova.
“Apolong” autobusi su manji od klasičnih, u njima nema sedišta za vozača, nema volana, niti papučica za gas i kočnicu, već je za vožnju zadužen isključivo kompjuter.
Autobuse pokreće električni motor, a sa punjenjem baterije od dva časa mogu preći sto kilometara, uz maksimalnu brzinu do 70 kilometara na čas.
Ova vozila bi se uskoro trebalo da počnu da se koriste u nekoliko kineskih gradova, a velike planove za “apolong” u Japanu ima kompanija “Softbak”, koja je već kupila deset vozila, navode naučni portali.

Izvor: Srna
Foto: PrintScreen

Nastavak na NovaEnergija.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NovaEnergija.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NovaEnergija.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.