Izvor: TangoSix.rs, 06.Dec.2022, 16:50

U Hrvatskoj se srušio MiG-21, piloti se katapultirali, komandant HRZ-a izneo za sada poznate detalje, sumnja se na otkaz motora

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske (MORH), avion MiG-21 hrvatskog ratnog vazduhoplosvtva srušio se danas oko 14,00 časova u području kod Slatine u Virovitičko-podravskoj županiji, a kako je navedeno do rušenja je došlo tokom planske aktivnosti obuke.
Iz MORH-a navode i da preduzete sve mere i radnje u cilju pronalaska i spasavanja posade, kao i da će javnost blagovremeno biti obaveštena o detaljima.
Ovo je drugi pad hrvatskog borbenog aviona za nešto >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << više od 8 godina, prethodni udes dogodio se 5. avgusta 2014. godine kada se kod Velike Gorice srušio jednosed MiG-21bisD.
Kako je sada MORH naveo da se radi na pronalaženju posade, moguće je da je reč o dvosedu.
Podsetimo, poslednji srpski MiG-21 koji je imao udes odnosno katastrofu bio je upravo dvosed MiG-21UM koji se srušio 25. septembra 2020. godine kojom prilikom su oba pilota poginula.
U poslednjem saopštenju MORH-a navedeno je da su se iz dvoseda oba pilota uspešno katapultirala i prizemljila,  da su u stabilnom stanju, van životne opasnosti, i da se prevezeni u bolnicu u Zagreb na lekarski pregled.
Na konferenciji za štampu koja je sinoć održana u 91. vazduhoplovnoj bazi Pleso, detalje vezano za ovaj događaj izneo je komandant hrvatskog ratnog vazduhoplovstva (HRZ) brigadni general Michael Križanec, a prenelo Ministarstvo odbrane Hrvatske (MORH). On je izjavio da je avion koji se srušio sudelovao u planiranoj obuci, u kojoj je sudelovalo ukupno pet aviona HRZ-a u vazdušnom prostoru, koji su izvodili planirane zadatke koordinirano sa bataljonom vazdušnog osmatranja i navođenja i ostalim segmentima koji čine sistem nadzora vazdušnog prostora.
– U 13:44 smo dobili prvi signal da je jedan od aviona u zraku javio poziv u nuždi tzv. „mayday“. U 13:48 posada je javila da će izvršiti katapultiranje odnosno izbacivanje iz aviona zbog određenih problema s motorom  –  rekao je Križanec te dodao da je ubrzo nakon toga, u roku od pola sata sa Lučkog poleteo prvi helikopter s timom pripadnika hrvatskih oružanih snaga, a nakon toga i drugi helikopter.
– U 15:28 su posade helikoptera uočila oba padobrana što nam je potvrdilo da su piloti sigurno napustili avion. U 16:25 piloti su bili u helikopteru prema Lučkom, odnosno predani na sanitet koji ih je prebacio u bolnicu u Zagrebu – istakao je komandant HRZ-a.
Kako dalje prenosi MORH, general Križanec pojasnio je kako je avion koji se srušio MiG-21, dvosed, avion za obuku, evidencijskog broja 164, koji je bio remontovan 2013-14. godine, i da se ovaj incident dogodio unutar 20 sati, nakon 200-satnog pregleda. Što se tiče pilota, istakao je kako je reč o vrlo iskusnim pilotima sa impozantnim satima naleta.
–  Radi se o pilotu koji je imao 1800 sati naleta ukupno, u ovoj godini preko 70 sati, nastavnik je letenja i probni je pilot. Pilot u drugoj kabini ima 2000 sati naleta ukupno i 80 sati ove godine – rekao je brigadni general Križanec.
Hrvatski mediji preneli su da su se iz dvosedog MiG-a 21 katapultirali komandant Eskadrile lovačkih aviona pukovnik Zvonimir Milatović i major Ivan Lukan. Osim toga citirali su i komandanta HRZ-a koji je izjavio da se sumnja da je uzork pada aviona otkaz motora.
Ovaj post biće ažuriran kako nove informacije budu pristizale.
 
The post U Hrvatskoj se srušio MiG-21, piloti se katapultirali, komandant HRZ-a izneo za sada poznate detalje, sumnja se na otkaz motora appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Selak: Ne postoje stari ili novi avioni, već ispravni ili neispravni

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Dec.2022

SLATINA - Avion MIG-21 tokom planske obučne aktivnosti srušio se na nenaseljenom šumovitom području u Virovitičko-podravskoj županiji, javlja Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske (MORH), a oglasio se i vojni pilot Ivan Selak.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Hrvatska kriminalistička vojna policija sprovešće istragu o padu aviona MIG-21

Izvor: Danas, 06.Dec.2022

Kriminalistička vojna policija i glavni vazduhoplovni vojni istražitelj sprovešće istragu o padu vojnog aviona MIG-21 koji se danas popodne srušio na području Virovitičko-podravske županije, rečeno je večeras na konferenciji Ministarstva odbrane Hrvatske (MORH), uz napomenu da su piloti prijavili...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.