U Francusku po znanje

Izvor: RTS, 05.Nov.2013, 09:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Francusku po znanje

Stipendiju francuske vlade svake godine dobije 30 studenata, dok na školovanje u Francusku svake godine ode oko 700 naših akademaca. Konkurs za stipendije francuske vlade za master i dokotorske studije otvoren je do sredine marta naredne godine.

Putujući studentski sajam u organizaciji Francuskog instituta iz Srbije i regiona održava se četvrti put. Školovanjem naših studenata u Francuskoj stvaraju se ekonomske i obrazovne veze i zajednički timovi koji rade u institutima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na međunarodnim projektima.

Stipendiju francuske vlade svake godine dobije 30 studenata, dok na školovanje u Francusku svake godine ode oko 700 naših akademaca.

Kvalitet studija je dobar, kažu, a školarina na državnim fakultetima, za one koji je plaćaju, je od 200 do 500 evra.

Učenica iz Beograda Bogdana Manojlović želi da ode na školovanje u Francusku jer smatra da je školski sistem dobar i da, po povratku u Srbiju, može da prenese ono što je naučila.

Jedan od značajnih rezultata reforme visokog obrazovanja u Evropi je upravo veća mobilnosti, odnosno, razmena studenata. U tu svrhu su Erazmus Mundus programi i programi saradnje našeg i francuskih univerziteta.

"To su zajednički programi koji postoje na Pravnom, Filološkom fakultetu, a postoji i čitav niz zajedničkih komentorstva na doktosrkim studijama", objašanjava rektor Univerziteta u Beogradu, profesor Vladimir Bumbaširević

Ambasador Francuske u Srbiji Fransoa-Gzavije Denio ističe da je za studente iz Srbije mobilnost veoma važna jer će veliki deo svog života prosveti kao državljani Evropske unije, a objašnjava i zbog čega je Francuska dobro mesto za studiranje.

"Francuska je zemlja u kojoj je nauke na visokom nivou, sa velikom brojem dobitnika Novelove nagrade i Fildsove medalje iz matematike", kaže ambasador Dinio.

Konkurs za stipendije francuske vlade za master i dokotorske studije otvorem je do sredine marta naredne godine. Potreban je određen nivo znanja francuskog jezika, a postoje i studije na engleskom jeziku.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Iskustvo kolega – najbolja preporuka za studije u Francuskoj

Izvor: Politika, 05.Nov.2013

„Erazmus mundus” stipendijama Evropske unije sve je pokriveno – ne samo akademski program, već i troškovi života i preseljenja ..Hol Rektorata juče je vrveo od visokoškolaca željnih da usavršavanje u školskoj 2014/2015. nastave u inostranstvu i poboljšaju znanje francuskog jezika. Pod...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.