Izvor: B92, 08.Dec.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužba sudu zbog uništenih svetinja

Beograd -- Eparhija raško-prizrenska pokrenula je u ime SPC proces pred Međunarodnim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Proces je pokrenut zbog štete nanete pravoslavnim svetinjama na Kosovu. Kako je saopštio vladika Artemije, Srpska pravoslavna crkva tužbe je podnela protiv Italije, Nemačke, Francuske i Velike Britanije, jer u svojim zonama odgovornosti nisu uspele da spreče uništavanje srpskih svetinja.

Vladika Artemije je naveo da SAD nisu obuhvaćene ovom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tužbom jer je sud u Strazburu nadležan za Evropu: "Tužba je postignuta s ciljem postizanja pravne zaštite i pravedne nadoknade nanete štete Srpskoj pravoslavnoj crkvi, za pričinjena oštećenja i uništenja svih vrsta crkvene imovine, kako nepokretne tako i pokretne."

Dokazni materijal selektovan je u dva dela, prvi obuhvata period od 12. juna 1999. do marta ove godine, a drugi na vreme martovskog pogroma. Od juna 1999. na Kosovu je uništeno oko 150 pravoslavnih svetinja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.