Izvor: Blic, 03.Apr.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri meseca štrajka

Tri meseca štrajka

BEOGRAD - Štrajk prosvetnih radnika, koji traje od 31. januara, prema najavama Radovana Pavlovića, predsednika Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, nastavlja se, iako sa smanjenim brojem škola.

- Prošle nedelje u većini gradova Srbije bio je jednonedeljni prolećni raspust, a pre toga Unija je u štrajku imala 200 škola. Očekujem da će taj broj škola nastaviti štrajk, a mi ćemo najkasnije do srede održati sednicu Štrajkačkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odbora, na kojoj ćemo imati precizne podatke o broju škola u štrajku, i na osnovu procene raspoloženja članstva odlučiti o nastavku ili prekidu protesta. Ono što sigurno mogu reći je da će neke sredine, poput Vojvodine i beogradskih foruma, nastaviti zakonski štrajk do ispunjenja zahteva, ako treba i do kraja školske godine - objašnjava Pavlović.

Prema njegovim rečima, 'tenzija se mora držati, nastavljanjem štrajka, a poslodavac će 'nam vrlo brzo dati povoda za novi masovniji štrajk, kršenjem potpisanih dogovora'.

- Vlada se ne pridržava čak ni protokola koji je potpisala sa državnim sindikatom, pa nam još nije isplaćen decembarski topli obrok i deo avgustovskog, iako je potpisano da će nam to biti isplaćeno do kraja marta. Prekršen je ponovo i kolektivni ugovor, po kojem je trebalo da dobijemo drugi deo februarskih plata do kraja marta, a još ga nismo dobili. Ta kašnjenja i kršenja sporazuma, koji ionako nismo prihvatili, verovatno će biti sve veća i za par nedelja prouzrokovaće naš odgovor u vidu omasovljena zakonskog ili stupanja u potpuni štrajk - ističe Pavlović.

Poseban problem, kako ističe Pavlović, predstavljaće nadoknada časova, jer su direktori dobili instrukcije od Ministarstva prosvete da naprave plan nadoknade, što su u školama koje štrajkuju učinili bez dogovora sa profesorima.

- Naš stav je da nema nadoknade dok smo u štrajku. Naravno da ne bežimo od takvih obaveza, ali i to je stvar pregovora sa poslodavcem - ističe Pavlović. K.P.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.