Traže HITAN sastanak sa državnim vrhom zbog izbora tužilaca

Izvor: BKTV News, 18.Dec.2017, 12:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traže HITAN sastanak sa državnim vrhom zbog izbora tužilaca

Traže ispitivanje slučaja!

Alumni klub Pravosudne akademije (AKPA) zatražio je danas hitan sastanak sa predsednicom Narodne skupštine, ministarkom pravde, predsednicom Državnog veća tužilaca (DVT) i Zaštitnikom građana, povodom afere koja je izbila u četvrtak u kojoj su tajni spiskovi sa imenima tužilaca koji tek treba da se izaberu na funkcije procureli u javnost pre sednice DVT, a što ukazuje da je ceo konkurs fingiran.

"Tražimo da se ovaj slučaj ispita >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << i da javnost bude obaveštena ko je učestvovao u sastavljanju tajnog spiska kandidata, kada je spisak sastavljen, u kom krugu je dogovoren. Takođe tražimo da DVT hitno javno objavi zapisnik sa sporne sednice održane 14. decembra 2017. godine i objasni zašto je usred sednice, pre rasprave o kandidatima isključena javnost, zašto Predlog o izboru kandidata nije odmah objavljen na Internet sajtu DVT, već je pod oznakom "hitno" poslat Narodnoj skupštini, čiji je Odbor za pravosuđe o kandidatima raspravljao u rekordnom roku. Tražimo i odgovor da li je zaista održana "pripremna sednica", kako je to saopštio DVT, bez prisustva javnosti pre regularne sednice, i ako jeste na osnovu kog propisa je sazvana takva sednica", navodi se u saopštenju AKPA.

"U pitanju je najveći konkurs za izbor tužilaca u Srbiji od kako postoji DVT, a mnoge okolnosti podsećaju na reizbor tužilaca iz 2009. godine u kome su takođe u opticaju bili mnogi tajni spiskovi sastavljeni pod sumnjivim okolnostima, van zvaničnih institucija. Ne sme se dopustiti da se takav skandal ponovi i zato javnost mora biti upoznata sa svim spornim aspektima izbora funkcionera, koji izazivaju osnovanu sumnju u regularnost", zaključuje se u saopštenju.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.