Travari uz doktore

Izvor: Politika, 12.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Travari uz doktore

Dekan dr Bogdan Đuričić smatra da treba iskoristiti sve načine kako bi se pomoglo bolesnicima

Beogradski Medicinski fakultet se priprema da u program studija uvede i alternativnu (homeopatija) i tradicionalnu (travari) medicinu, u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti čiji paragrafi i formalno uvode "alternativu" u sistem zdravstvene zaštite.

U početku se sasvim sigurno neće izučavati kao poseban predmet, program ili kurs. "Studentima će samo biti 'servirane' >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << informacije o alternativnim načinima lečenja, kao i o tome kakva je recimo razlika između homeopatije i tradicionalne kineske medicine", kaže za naš list dekan profesor dr Bogdan Đuričić.

Prošle godine je Zakonom o zdravstvenoj zaštiti odobreno lekarima da se bave i alternativnom medicinom. Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević je u više navrata u medijima objašnjavao da bi lekari ubuduće morali pacijentima da ukažu i na mogućnosti alternativne i tradicionalne medicine.

Lekari, međutim, upozoravaju da najveći broj njih ne može to da radi jer se na studijama to ne izučava. Samo mali broj njihovih kolega zna nešto o tome, jer ih je to interesovalo, pa su čitali određenu literaturu, pretraživali internet...

– Ne postoji kurs iz alternativne medicine u dodiplomskoj nastavi – potvrđuje dr Bogdan Đuričić.

Zato je teško odmah u praksi i realizovati ideju o informisanju pacijenta da lek za neka oboljenja mogu potražiti u alternativnoj i tradicionalnoj medicini. To je i jedan od razloga zbog kojeg se na studijama medicine ne može odmah početi sa nastavom iz ovih oblasti. Nema stručnjaka koji bi, recimo, znali koji su oblici alternativne medicine kompatibilni sa zvaničnom medicinom.

– Jedna komisija na Medicinskom fakultetu radi na donošenju stavova o alternativnoj i tradicionalnoj medicini. Uskoro će studenti imati osnovnu informaciju iz ovih oblasti. Kineska vlada inicirala je da se kineska tradicionalna medicina valorizuje kroz standarde klasične medicine, da se tako zapravo naučno izmeri. To bi se realizovalo kroz programe koje kineska vlada želi da finansira, a preko Ministarstva za nauku i zaštitu životne sredine Srbije. I Medicinski fakultet u Beogradu želi da uđe u taj program, posebno u delu farmakoterapije. Tako bi se na našem fakultetu izvodili naučnoistraživački projekti – objašnjava Đuričić.

– Mogli bismo, recimo, da vidimo da li čaj od određene biljke daje efekte.

Dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu smatra da treba iskoristiti sve načine kako bi se pomoglo bolesnicima. Zašto da se za neke obične bolesti ne koriste biljke, ako pomažu, a da se antibiotici sačuvaju za ozbiljnija oboljenja.

On ukazuje i da je među nacionalnim institutima za zdravlje u Americi jedan za alternativnu medicinu. A na "nizu fakulteta u Evropi postoje odeljenja na kojima se predaju alternativna i tradicionalna medicina". U tradicionalnu medicinu, objašnjava naš sabesednik, spadaju travari i kineska tradicionalna medicina, a alternativna obuhvata homeopatiju i takozvani holistički pristup.

Aleksandra Brkić

[objavljeno: 12.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.