Transparentnost: Žalba povereniku i urgencija zbog  Beograda na vodi

Izvor: RTS, 22.Sep.2018, 15:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Transparentnost: Žalba povereniku i urgencija zbog "Beograda na vodi"

Pošto iz Vlade Srbije i Grada Brograda nisu odgovorili na zahtev da se dostave informacije u vezi sa izgradnjom objekata javne namene u Beogradu na vodi, Transparentnost Srbija podnela je žalbu protiv gradskih vlasti povereniku za informacije od javnog značaja i urgenciju Vladi.
Kako ocenjuju u Transparentnosti, ćutanje dva državna organa "dopunjuje dugačak niz bahatosti, nepravilnosti i nezakonitosti", >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u vezi sa projektom "Beograd na vodi".

"Jedna stavka zaslužuje stalnu pažnju javnosti, ako ni zbog čega drugog, a ono zbog činjenice da je reč o gotovo 300 miliona evra, odnosno 33 milijarde dinara", ističe se u saopštenju.
"Tolika je vrednost doprinosa za građevinsko zemljište koji se, po leks specijalisu, investitoru ne mora naplatiti ako zauzvrat izgradi objekte javne namane, u istoj vrednosti. A investitor će te objekte, zahvaljujući leks specijalisu, ukloliko ih uopšte gradi, graditi bez postupka javnih nabavki, poveravajući poslove firmama po svom izboru", navodi Transparentnost Srbija.
Kako se naglašava, to je razlog da se upale crvene lampice sa natpisom "korupcijski rizik".
Transparentonst navodi da će u odsustvu konkurencije investitor koji izvodi radove imati interes da prikaže što veću cenu radova, kako bi na taj način otplatio što veći deo doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta.
"Povrh svega, ne znamo kakav je plan izgradnje objekata javne namene (nikada nije objavljen dokument), da li je išta do sada izgrađeno (da li je 'promotivni štand' odnosno privatna kafana, ili je to 'promenada') i koliko je to koštalo (odnosno sa koliko se to nula knjižilo, jer ćemo teško saznati koliko je zaista koštalo)".
Kako se podseća u saopštenju, ugovor predviđa da se ceo projekat gradi 30 godina, a da se 50 odsto završi za 20 godina, tako da bi se moglo očekivati da će tada javnosti biti podnet izveštaj šta je zaista planirano, a šta izgrađeno.
"Da ne bismo čekali još 18 godina, zatražili smo 21. avgusta od Vlade Srbije informacije o uređenju zemljišta i izgradnji i rekonstrukciji objekata javne namene na području realizacije projekta 'Beograd na vodi'.
'To uključuje podatke o vrsti objekata koji su izgrađeni ili rekonstruisani, vrsti izvedenih radova na uređenju zemljišta, vrednosti tih investicija, postupku koji je primenjen na izbor izvođača radova i izvršenom stručnom i finansijskom nadzoru, od zaključenja ugovora do dana postupanja po zahtevu, navodi Transparentnost.
Ta organizacija kaže da je od gradonačelnika, Skupštine grada, Gradske uprave i Gradskog veća Beograda zatražila informaciju o tome da li je bilo koji gradaski organ doneo odluku kojom je propisano da se radovi na uređivanju građevinskog zemljišta uključujući izgradnju površina javne namene, kao i izgradnju objekata javne namene u javnoj svojini koje realizuje investitor na osnovu ugovora o izgradnji projekta "Beograd na vodi" - priznaju kao izmirenje ukupne obaveze na ime doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta i da li je takav predlog ili inicijativa upućena tim organima.
U saopštenju se ukazuje da je leks specijalis propisao da se naknada može "prebiti", ali je potrebno da jedinica lokalne samouprave svojom odlukom to propiše.
Za slučaj da takva odluka nije doneta, iz Transparentnosti su zatražene kopije dokumenata iz kojih se može videti koliki su dospeli doprinosi za uređivanje građevinskog zemljišta na području na kojem se realizuje projekat "Beograd na vodi".
Ukoliko se troškovi "prebijaju", Tranaparentnost traži da se dostave izveštaji o tome šta je izgrađeno od objekata javne namene, odnosno koliko je izvedeno radova na uređivanju građevinskog zemljišta, uključujući izgradnju površina javne namene, kao i izgradnju objekata javne namene u javnoj svojini koje realizuje investitor na osnovu ugovora.
Nadležni organi još nisu odgovorili, zbog čega iz Transparentnosti navode da su podneli žalbu, odnosno urgenciju. "Naime, protiv odluka (ili u slučaju ćutanja) šest organa, među kojima je i Vlada, ne može se podneti žalba, već samo tužba Upravnom sudu, ali procedura iziskuje da se pre tužbe uputi urgencija", objašnjava Transparentnost Srbija.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.