Tijanić dobio prvu rundu

Izvor: Politika, 15.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tijanić dobio prvu rundu

Skupštinski Odbor za kulturu i informisanje može da inicira postupak za ocenu rada članova Saveta RRA i njenog predsednika Nenada Cekića

Iako je izmenama Zakona o radiodifuziji iz 2005. godine omogućeno da predsednik Saveta Republičke radiodifuzne agencije ostane na toj funkciji doživotno, to ne znači da su članovi Saveta Republičke radiodifuzne agencije nesmenjivi, kaže za „Politiku” Rade Veljanovski, profesor Fakulteta političkih nauka. Ključno je da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << li rade po zakonu ili ne, a u dosadašnjem radu članova Saveta već ima dovoljno indicija za pokretanje njihove smene, smatra Veljanovski. „Kap koja je prelila čašu” jeste iznenadno objavljivanje, a onda i povlačenje javnog poziva za članove Upravnog odbora RTS-a, iako ovima mandat ističe tek za tri godine.

Tako bi, iako je u početku izgledalo da će potezi RRA rezultirati smenom generalnog direktora RTS-a Aleksandra Tijanića, ceo slučaj mogao da ima drugačiji rasplet – potezanje pitanja odgovornosti predsednika Saveta RRA Nenada Cekića.

Veljanovski smatra da bi ovu inicijativu mogao da pokrene skupštinski Odbor za kulturu i informisanje koji bi, prema nekim najavama, mogao da se sastane do kraja ove sedmice.

Sem „vidljivih stvari”, kao što su reakcije medijskih stručnjaka, pravnika i novinara povodom oglasa za popunu UO i ograđivanja jednog broj članova Saveta RRA od takvog postupka, profesor Rade Veljanovski kaže da u celoj priči postoji i mnogo, bar za sada, „nevidljivih stvari”:

– I dalje je skriveno pitanje zašto je Cekić uopšte objavio javni poziv, da li je to uradio svojevoljno ili pod nečijim uticajem, baš kao što i ne znamo da li je oglas povukao sam ili je, možda, i to učinio po volji drugih. U svakom slučaju, dobro je što je oglas poništen, jer je bio protivzakonit.

Slaba naplata RTV pretplate navodi se kao formalni razlog predloženih promena UO RTS, iako se u medijima spekuliše o političkoj pozadini.

– Ne verujem u objašnjenje o pretplati, jer, čak i da je tako, o tome bi trebalo razgovarati i veliko je pitanje da li RTS sam može da utiče na to. Ali o tome bi trebalo da se prethodno iznesu argumenti, da se vidi šta uraditi i kako pomoći RTS-u da poveća naplativost pretplate, a da RRA raspisuje javni poziv – kaže Veljanovski.

U polemici RRA-RTS pada u oči da je jedan čovek član obe institucije. Naime, dr Jovan Babić je istovremeno i predsednik Etičkog komiteta RRA i član UO RTS. Veljanovski smatra da to nije dobro i da predstavlja izvestan sukob interesa.

– Ali kada je već tako, taj most između dve institucije mogao je bolje bude da iskorišćen kako ne bi dolazilo do nesporazuma. Uveren sam da ovde nije postojala želja da se stvari razjasne i prevlada konstruktivan prilaz, već naprotiv – da se stvori zamešateljstvo. Teško je nazreti kome je to u interesu, sem ako neko nije napravio konfuziju, ne radi svoje koristi, već drugome na štetu – objašnjava medijski stručnjak koji je pre dve sedmice upozorio novinare da tokom leta budno prate odnose medija i vlasti, jer su moguća „raznorazna iznenađenja”.

– Lično ne mislim da je sadašnji UO RTS sjajan, i – po mom uverenju – morao bi biti bolji. Međutim, kada je ovaj UO RTS biran, Savet RRA oglušio se o veliki broj predloga među kojima su bili i predlozi stručnjaka za medije i radiodifuziju, ali ih je Savet ignorisao. To je takođe indicija da je Savet imao svoje ili tuđe razloge da tako bude, a sada ponovo pokušava da promeni stav. Iz jedne neprincipijelnosti ne može se izaći novom neprincipijelnošću.

Redakcija „Politike” pokušala je da dobije i mišljenje dr Jovana Babića o sukobu na relaciji RRA-RTS. Međutim, u RRA kažu da je Babić „u inostranstvu gde će ostati mesec i po dana”. I njegovo prethodno oglašavanje oko pretplate stiglo je, kažu, i-mejlom, takođe iz inostranstva. Dok se ne vrati, ostaje nejasno i da li funkcije predsednika Etičkog komiteta u RRA i člana UO RTS predstavljaju sukob interesa ili ne.

U RRA i dalje nijedan od članova Saveta nije spreman da objasni zašto je javni poziv u nedelju poništen i da li je i ovu odluku samoinicijativno doneo predsednik Cekić ili je još neko konsultovan.

-----------------------------------------------------------

Kako se smenjuje Tijanić

Generalnog direktora RTS-a imenuje i razrešava Upravni odbor radiodifuzne ustanove Srbije dvotrećinskom većinom od ukupnog broja članova UO, navodi Zakon o radiodifuziji (čl. 89). Odluka o imenovanju direktora donosi se posle sprovedenog javnog konkursa, a mandat mu traje četiri godine. Isto lice može najviše dva puta uzastopno da obavlja tu funkciju.

UO javnog servisa inače ima devet članova, a njih imenuje i razrešava Radiodifuzna agencija iz redova uglednih novinara, afirmisanih medijskih stručnjaka, pravnika, stručnjaka za marketing i slično. Mandat im traje pet godina i za svoj angažman imaju pravo na novčanu naknadu koju određuje RRA .

-----------------------------------------------------------

Kako se smenjuje Cekić

Zakonu o radiodifuziji ne navodi izričito kako se smenjuje predsednik RRA. Ali kako je predsednik ujedno i član Saveta, pravila koja su predviđena za razrešenje ostalih članova Saveta mogla bi da se primene i kad je reč o razrešenju predsednika ovog organa. Člana Saveta RRA inače može da razreši Narodna skupština na predlog Saveta ili najmanje 20 narodnih poslanika (čl 29) ukoliko je zbog bolesti nesposoban za obavljanje dužnosti, zatim ako je prilikom predlaganja dostavio o sebi netačne i neistinite podatke, ako bi se ta dužnost kosila sa drugom funkcijom"

Razrešenje je moguće i pre isteka mandata ako član Saveta bez osnovanog razloga propusti ili odbije da obavlja dužnosti u periodu od najmanje tri meseca neprekidno, ili u periodu od 12 meseci u kome najmanje šest meseci ne obavlja svoje dužnosti. Odluka o razrešenju, navodi zakon, mora biti doneta samo na osnovu obrazloženog predloga i posle sprovedenog postupka u kome se u obzir uzimaju sve relevantne činjenice.

Statut RRA uglavnom se oslanja na pomenuti zakon i takođe ne predviđa neke posebne detalje u slučaju da se pre isteka roka predsednik razrešava dužnosti.

M. Petrić

[objavljeno: 16/07/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.