Izvor: B92, 15.Jul.2008, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I RRA stiže na red

Beograd -- Očekuje se inicijativa za preispitivanje rada RRA, a prema Zakonu o radiodifuziji, mogući su i opozivi članova Saveta RRA, pišu Novosti.

"Nakupilo se dovoljno indicija da Republička radiodifuzna agencija ne radi po zakonu, ali i da nije sasvim nezavisna", kaže Rade Veljanovski, profesor Fakulteta političkih nauka i jedan od autora pomenutog zakona.

Već nekoliko poteza čelnih ljudi RRA pokazalo je, smatra on, da to nisu zajedničke odluke Saveta RRA >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i da je njihova zakonitost sporna. Poslednja je objavljivanje javnog poziva za izbog članova UO RTS, pa njegovo povlačenje. Sada je vreme, ocenjuje, da parlament, koji je članove Saveta imenovao, reaguje.

"Odbor za kulturu i informisanje trebalo bi da pokrene inicijativu za preispitivanje rada Saveta RRA. Jeste to nezavisno telo, ali ne sme da krši zakon, što se, evo, dogodilo. I to ne prvi put. Na pojedine njihove odluke morali su svojevremeno da reaguju i Vrhovni i Ustavni sud", kaže Veljanovski.

Skupštinski Odbor za kulturu i informisanje u novom sastavu još nije zvanično počeo da radi. Novi članovi su izabrani, ali se uzdržavaju od komentara. Poslanik Esad Džudžević najavio je da bi već do kraja nedelje Odbor mogao da se sastane i da, možda, raspravlja i o radu Saveta RRA.

"Njihovo ponašanje došlo je do faze kada bi parlament trebalo da ga preispita. Odbor za kulturu i informisanje trebalo bi da pokrene tu inicijativu", rekao je on.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Tijanić dobio prvu rundu

Izvor: Politika, 15.Jul.2008

Skupštinski Odbor za kulturu i informisanje može da inicira postupak za ocenu rada članova Saveta RRA i njenog predsednika Nenada Cekića ..Iako je izmenama Zakona o radiodifuziji iz 2005. godine omogućeno da predsednik Saveta Republičke radiodifuzne agencije ostane na toj funkciji doživotno,...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.