Izvor: B92, 14.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Telefon za izbeglice iz Hrvatske

Beograd -- U konzulatu Hrvatske u Beogradu od sutra bi trebalo da počne da radi poseban informativni telefon za izbeglice iz Hrvatske.

Tako su najavili hrvatski ambasador Tonči Stančić i ministar Srbije i Crne Gore za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić. Na broj telefona 011 367 52 72 izbeglice srpske nacionalnosti iz Hrvatske mogu da dobiju informacije koje se tiču zaštite njihovih prava, kao što su pravo na povratak, zaštita imovine ili pravo na penziju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Ono što smo mi planirali jeste da osoba koja će se javljati na telefon, bude veza s nadležnim institucijama u Hrvatskoj, koje mogu pomoći u rešavanju konkretnog problema. Zapisaće ime i prezime osobe o kojoj se radi, kao i problem o kom se radi i preuzeti obavezu da se u jednom kratkom vremenskom periodu javi s povratnom informacijom", objasnio je Stančić.

Problem izbeglica jedno je od otvorenih pitanja u odnosima dve zemlje. Povratnicima se mora omogućiti da dođu do svoje imovine, ali i da imaju socijalno osiguranje i zaposlenje, kaže Rasim Ljajić i dodaje: "Nažalost, mi ne možemo biti zadovoljni dosadašnjom dinamikom i stepenom procesa povratka. Prema hrvatskim podacima od 1995. do 2005. u Hrvatsku se vratilo 117.000 izbeglica, dok podaci srpskih udruženja iz Hrvatske pokazuju da se vratilo 70.000 ljudi."

Savo Štrbac iz dokumentacionog centra Veritas, kaže da je otvaranje telefona dobra ideja, ali da su izbeglice iz Hrvatske očekivale nešto drugo: "Trebalo je to učiniti davno, znato pre. Prošlo je deset godina od našeg egzodusa. Ja sam u prvi mah pomislio da je telefon otvoren za informacije o licima koja su procesuirana za dela ratnog zločina, jer je to brana značajnijem povratku Srba. Sad kad sam čuo da nije, pomalo sam razočaran."

Hrvatski ambasador kaže da i ovi podaci treba da budu dostupni, ali da takve informacije ne treba davati telefonom, već u četiri oka. Prema njegovim rečima, Hrvatska je pre osam meseci predala Srbiji spisak sa 1.400 imena: "Kompletan sipsak postoji, u Ministarstvu pravde Srbije i Minstarstvu odbrane. Kako će ti podaci iz ministarstva izaći van, niti znam, niti smem da kažem."

S druge strane, Ljajić očekuje da taj spisak bude mani: "Očekujem da taj spisak bude manji nakon revizije, koja će biti izvršena u saradnji dva tužilaštva. Jedna revizija je već izvršena. Imali smo ih 1.903 na spisku, a radi se o osumnjičenima, optuženima i osuđenima, koji su na tim spiskovima. Zaista verujem da će se taj broj značajno smanjiti, jer postoji spremnost da se ta revizija još jednom izvrši."

Stančić i Ljajić složili su se da je potrebno ubrzati proces razmene zatvorenika i formirati mešovitu komisiju za praćenje nedavno potpisanog Sporazuma o zaštiti izbeglica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.