Tehnička greška odnela poene

Izvor: Danas, 21.Jun.2016, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tehnička greška odnela poene

Beograd - Školske komisije juče su bile zatrpane prigovorima roditelja, koji su se žalili što je jedno od ponuđenih rešenja u četvrtom zadatku iz fizike na kombinovanom testu đacima precrtano kao netačno, dok je u zbirci iz koje su se mali maturanti pripremali za završni ispit to bio tačan odgovor.

                       U zadatku je, naime, trebalo zaokružiti broj ispod slike na kojoj je prikazana paralelna veza otpornika. Prema ključu za pregledanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << zadataka, tačna je slika pod brojem četiri, ali ne i pod brojem tri koji su mnoga deca zaokružila kao ispravan odgovor, jer tako piše u zbirci.

U Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja priznaju da je u zbirci napravljena tehnička greška, ali kažu da to ne može biti osnov da se učenicima netačan zadatak prizna kao - tačan. Zavod je, inače, institucija koja izdaje zbirke zadataka za pripremu male mature, a tu se sastavljaju i testovi završnog ispita.

- Do greške je došlo jer je usled preloma linija sa leve strane pravougaonika ostala van okvira. Tehničkom greškom u zbirci je odsečeno parče slike. Jutros u 9 sati smo poslali obaveštenje školama o tome. Ne možemo priznati netačno rešenje kao tačno, jer je u zbirci napravljena greška. To jeste neprijatnost, ali fizika se uči u školi, a ne samo iz zbirki. Zadaci iz zbirki se ne pojavljuju na završnom ispitu, one služe za vežbanje i nisu obavezne - kaže za Danas Dragana Stanojević, rukovodilac Centra za ispite u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, napominjući da greška postoji samo u zbirci na srpskom, dok je u izdanjima na manjinskim jezicima sve u redu.

Za roditelje oštećenih učenika ovakav odgovor je u najmanju ruku - uvredljiv. Oni traže ili da se svim učenicima poništi ili prizna po jedan poen, koliko vredi pomenuti zadatak iz fizike. Pitaju i ko će odgovarati za ovaj propust, a posebno su nezadovoljni što juče nisu uspeli da pronađu zvanično obaveštenje ni na sajtu Ministarstva prosvete, niti Zavoda već su u školama nakon podnošenja prigovora dobili samo šturu informaciju da će odgovori u kojima su deca zaokružila sliku pod brojem tri biti poništeni.

- Deci su u školi rekli da kupe zbirke koje izdaje Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i mi smo to uradili. Nismo kupovali na svoju ruku izdanja privatnih izdavača već ozbiljne kuće koja na ozbiljan način treba da reši ovaj propust. Većina dece se sprema za završni ispit po zbirkama, za koje smo verovali da su napisane stručno i da su tačne. Ispada da su sada oštećena deca koja nisu imala privatne profesore koji bi im ukazali šta su tačna rešenja u zbirci, a šta nisu - kaže majka učenice osmog razreda koja se juče javila našoj redakciji.

U Zavodu objašnjavaju da je sporni zadatak u zbirku ubačen prvi put ove godine (deo zadatka se iz godine u godinu ponavlja) i da im se od februara, kada se zbirka pojavila u prodaji, niko nije javio da ukaže na grešku. Na pitanje da li autori i zaposleni u Zavodu proveravaju sadržaj nakon izlaska izdanja iz štampe, Dragana Stanojević kaže da je za to bilo malo vremena, jer je tiraž ubrzo pušten u prodaju.

Roditelji, s druge strane, ukazuju da je Zavod zaradio veliki novac od prodaje zbirki, da su autori dobili honorare, a da su učenici koji su zbirke kupili oštećeni, te da je krajnje nekorektno da se cela priča završi na obrazloženju o tehničkoj grešci.

U Ministarstvu prosvete juče nisu želeli da komentarišu ovaj slučaj već su nas uputili na Zavod.

Ministar Verbić među autorima

Zanimljivo je da je među autorima zadataka u zbirci za pripremu za kombinovani test i ministar prosvete Srđan Verbić. U Zavodu kažu da on ove godine nije bio angažovan u izradi zbirke već da se njegovo ime tu našlo jer je prethodnih godina učestvovao u svojstvu savetnika koordinatora za prirodne nauke i rukovodioca Centra za ispite.

Teška matematika

Učenici u Srbiji osvojili su u proseku 6,53 poena iz maternjeg jezika, 4,27 iz matematike i 6,28 na kombinovanom testu, od 10, koliko je bio maksimalan broj poena na svakom od testova. Predsednica Republičke upisne komisije Snežana Marković rekla je za Danas da je završni ispit protekao regularno i da su manji propusti u proceduri rešavani na licu mesta. Danas će o prigovorima odlučivati okružne komisije, a konačni rezultati završnog ispita znaće se u petak.

Srednjoškolci od sutra na raspustu

Za učenike srednjih škola iz cele Srbije sutra se završava školska godina, a letnji raspust zvanično počinje 23. juna. Nova školska godina počinje u četvrtak, 1. septembra.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.