PRIMEDBE NA MALU MATURU: U testovima za pripremu bio netačan odgovor?

Izvor: Telegraf.rs, 21.Jun.2016, 09:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRIMEDBE NA MALU MATURU: U testovima za pripremu bio netačan odgovor?

Na kombinovanom testu osmacima na maloj maturi nije priznat odgovor koji je tačan zbog toga što je Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja u zbirci za pripremu označio kao tačan. Komisije za žalbe ove godine imaju više posla nego prethodnih. Četvrti zadatak iz fizike gotovo je isti kao 397. zadatak iz zbirke za pripremu. 

U testovima koje je pripremao Zavod priznaju se odgovori pod 3 i 4, a u testu sa prijemnog samo ovaj pod 4. Dosta dece uradilo je onako kako je >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << pisalo u zbirci i dobilo negativan poen i, kako im je rečeno, to je zato što je odgovor pod rednim brojem tri nije tačan, već da je u pitanju štamparska greška.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Tako će sad zbog nečije štamparske greške moje dete da ostane bez boda, koji može da presudi pri upisu u željenu školu. Ako su oni pogrešili, neka snose posledice i priznaju oba odgovora, a ne da žrtve tuđe greške budu deca - požalio se redakciji Novosti Vladimir Reljanović iz Bačke Palanke.

U zbirci za pripremu zadatak 379 glasi: "Docrtaj na slici provodnike tako da otpornici budu vezani paralelno“. Tu su kao rešenje nacrtane dve slike i napisano "bilo koja od ove dve mogućnosti“. A onda na završnom ispitu isto to pitanje je drugačije formulisano: "Zaokruži broj ispod slike na kojoj je prikazana paralelna veza otpornika“.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- U zbirci jeste štamparska greška i pogrešan odgovor ne može da bude priznat.  Zbirka je štampana pre šest meseci i niko od nastavnika nije nam se do sada požalio na tu grešku. U svakom slučaju, nastavnici koji su decu pripremali za polaganje ispita trebalo je da uoče netačnost i da skrenu učenicima pažnju. To je gradivo osmog razreda i učenici bi trebalo da znaju tačan odgovor - rekla je Dragana Stanojević, rukovodilac Centra za ispite u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Pojedini nastavnici kažu da je trebalo presuditi u korist dece.

Foto: e-stock.us/Milutin Markovic

- U svim zbirkama postoje greške, problem je što se deca ne udubljuju u zadatke, nego vide sliku i odmah odgovaraju onako kako su naučili napamet - upozorava Maja Martić, nastavnica fizike u OŠ "Josif Pančić".

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tehnička greška odnela poene

Izvor: Danas, 21.Jun.2016

Beograd - Školske komisije juče su bile zatrpane prigovorima roditelja, koji su se žalili što je jedno od ponuđenih rešenja u četvrtom zadatku iz fizike na kombinovanom testu đacima precrtano kao netačno, dok je u zbirci iz koje su se mali maturanti pripremali za završni ispit to bio tačan...

Nastavak na Danas...

Zbog jedne greške – 50 žalbi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jun.2016

Završen je rok za žalbe na preliminarne rezultate za malu maturu. Najveći broj prigovora stigao je na zadatak broj 4 iz fizike u kombinovanom testu. Oni koji su se držali rešenja iz pripremne zbirke, pogrešno su uradili zadatak. U zbirci se potkrala tehnička greška. Kao tačna rešenja zadatka...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.