Tasovac odbacio navode o lošoj medijskoj situaciji u Srbiji

Izvor: RTS, 19.Feb.2015, 01:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tasovac odbacio navode o lošoj medijskoj situaciji u Srbiji

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac saopštio je da je u izjavama izvršnog direktora Reportera bez granica i u saopštenju BIRN-a ozbiljno promašena suština onoga što se dešava na medijskoj sceni Srbije.
Ivan Tasovac je u saopštenju "neupućenim reporterima, koji misle da je 'razvoj medijske situacije tužan i i da ne vodi ka željenom, evropskom cilju", poručio nekoliko činjenica o medijskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sceni Srbije, javlja Fonet.

"Prvo, Srbija je, po izveštaju Evropske komisije, znatno poboljšala pravni okvir u oblasti medija i postigla primetni napredak u oblasti informacionog društva i medija, zahvaljujući donošenju seta medijskih zakona (na našem sajtu, ako budete istraživali, možete naći sve informacije o ovim zakonima)", naveo je Tasovac.
Drugo, dodaje ministar kulture, Srbija je u roku donela podzakonske akte, koji su omogućili raspisivanje konkursa za projektno sufinansiranje medija.
"Konkursi su u toku, a komisije će većinski činiti predstavnici medijskih i novinarskih udruženja. Drugim rečima, neće država deliti novac, nego će o njemu odlučivati medijski predstavnici", istakao je Tasovac.
Prema njegovim rečima, treća bitna činjenica je da je do 1. jula okončaće se izlazak države iz vlasničke strukture medija, što znači da će svi mediji imati jednaku startnu poziciju na tržištu.
"Četvrto, počeo je upis u registar medija, po novim zakonima, kojim se obezbeđuje transparentnost vlasničke strukture, kao i jasan uvid u državnu pomoć medijima", istakao je Tasovac.
Ministar kulture navodi da je na inicijativu Ministarstva na čijem je čelu već počela primena novih zakona, "i to ne prema ljudima iz BIRN-a, već prema tabloidima zbog njihove potrebe da sami sude, bez dokaza, suda, a pogotovo bez prava na odbranu".
"Šesto, povodom priča o uticaju preko oglašavanja, obaveštavam reportere da na sajtu resornog ministarstva mogu da pročitaju i tekst nacrta Zakona o oglašavanju, koji će biti usvojen tokom godine", naglašava Tasovac.
Kako kaže, "veselih detalja o 'tužnoj' slici, ima još, ali pretpostavljam da reporterima i BIRN oni verovatno nisu zanimljivi".
"Koliko sam shvatio, njih više zanimaju ezoterična stanja u kojima su stvari 'nevidljive, netransparentne, ali lako dokazive", saopštava Tasovac.
Prema njegovim rečima, to je dobra definicija, "ali za teološku raspravu (u srednjem veku), a ne za onu koja se odnosi na medije".
"Mediji se, valjda, bave činjenicama, pa bi i oni koji pričaju o njima mogli bar da se potrude da po neku nabave (sajt, na koji sam uputio, ne bi bio loš početak)", ističe Tasovac.
Ministar kulture u saopštenju, takođe, predlaže i edukaciju, "naročito za onog ko je uznemiren i zabrinut, jer su komesaru Hanu potrebni dokazi".
"Dokazi poslednji put nisu bili potrebni u vreme velikih revolucionarnih čistki, omiljenih u nekadašnjem istočnom bloku", dodaje Tasovac.
Kako kaže, Srbija je sa tim blokom odavno završila i ide u Evropsku uniju "sve sa dokazima".
Ranije danas, izvršni direktor Reportera bez granica Kristijan Mir izjavio je za portal Cenzolovka da srpska vlast guši slobodno izveštavanje.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Tasovac odbacio kritike RSF-a

Izvor: SEEcult.org, 19.Feb.2015

Ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac odbacio je kao neosnovane kritike Reportera bez granica (RSF) na račun medijske situacije u zemlji i medijskih sloboda...Tasovac je 18. februara naveo da ne bi ni komentarisao izjave izvršnog direktora RSF Kristijana Mira, a “još manje saopštenja...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.